Parabolantenne: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
m Parabol flyttet til Parabolantenne
m robot Tilføjer: cs, fr, id, it, ja, no, pt, sv Ændrer: de, en; kosmetiske ændringer
Linje 1:
[[FileBillede:Antenne-toroidale.jpg|thumb|Parabolantenne]]
[[Parabolantenne]] er en type antenne til modtagelse af højfrekvens radiosignaler ([[mikrobølge]]r) fra direktestrålende sendere.
 
Navnet kommer af, at tværsnittet af antennens reflektor er [[parabel|parabelformet]]formet (med parabelens ånning mod senderen) og dermed gør det muligt at fokusere parallelt indkommende stråler mod det punkt hvor antennens [[mikrobølgehoved]] er placeret. Vi udnytter også en anden af parabolens specielle egenskaber; at alle indkommende parallelle stråler rejser lige lang vej til fokuspunktet og dermed vil være i fase med hinanden. Dermed opnås en forstærkning af signalet.
 
Parabolantenner bruges i det meste satellitbaseret [[kommunikation]] og distribution, det gælder både overvågning, punkt-til-punkt-kommunikation og [[transmissioner]]. Antennen skal da placeres indenfor satellittens dækningsområde og rettes mest mulig direkte mod satellitten. Til transmissionsformål bruges [[geostationær|geostationære]]e [[satellit|satellitter]]ter som går i en bane over [[ækvator]] lige syd for de nordeuropæiske lande (bare nogle grader til øst eller vest).
 
Antennerne bruges også i telekommunikation i såkalte punkt-til-punkt radioliniesystemer selv om reflektoren her som regel er skjult bag et dæksel så den ikke ser parabolformet ud.
 
== Se også ==
{{commonscat|Satellite dish (Television)}}
* [[Satellittelefon]]
Linje 17:
 
[[ca:Antena parabòlica]]
[[decs:ParabolantenneParabolická (TV)anténa]]
[[ende:Satellite dishParabolantenne]]
[[en:Parabolic antenna]]
[[es:Antena parabólica]]
[[fr:Antenne parabolique]]
[[id:Antena parabola]]
[[it:Antenna parabolica]]
[[ja:パラボラアンテナ]]
[[nl:Schotelantenne]]
[[no:Parabolantenne]]
[[pl:Antena satelitarna]]
[[pt:Antena parabólica]]
[[sv:Parabolantenn]]
[[th:จานดาวเทียม]]