Aum: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
JAnDbot (diskussion | bidrag)
m robot Tilføjer: ar, bg, cs, ja, ka, pt, sl Ændrer: nl, pl
m tag <big> -> <span>
Linje 10:
Mantraet er sammensat af tre [[Sproglyd|lyde]], nemlig [a], [u] og [m], hvoraf de to første danner en [[Diftong (sproglyd)|diftong]]. Disse tre lyd siges i den hinduistiske tradition at betegne de tre primære, hinduistiske guder: skaberen [[Brahma]], vedligeholderen [[Vishnu]] og ødelæggeren [[Shiva]]. Alternativt siges de også undertiden at betegne de tre sindstilstande: vågen, drøm og søvn.
 
I den mest udbredte indiske skrift, [[devanagari]], har netop denne stavelse et selvstændigt symbol, <bigspan style="font-size:larger; font-weight:bold;">ॐ</bigspan>, som også har nydt en vis udbredelse i Vesten – særligt i forbindelse med udsmykning. I [[unicode]] kodes devanagari-tegnet ॐ med U+0950. Tegnet er en [[ligatur]] af diftongen औ U+0914 der udtales [au] og det [[Accenttegn|diakritiske tegn]] ''chandrabindu'' ँ U+0901, der enten angiver en nasallyd eller som her et afsluttende "n" eller "m".
Selvstændige symboler for aum-stavelsen findes også i en række andre østlige skrifttyper, således f.eks. tibetansk og tamilsk skrift.