Antonín Dvořák: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
defaultsort
Bedre opsætning og bedre sprog
Linje 1:
[[Image:Dvorak.jpg|thumb|200px|Antonín Dvořák]]
 
'''Antonín Dvořák''' ([[8. september]] [[1841]] - [[1. maj]] [[1904]]) var en [[Tjekkiet|tjekkisk]] [[komponist]]. Han er nok mest kendt for sine ''Slaviske danse'' og for den sidste af sine ni [[symfoni]]er (''Fra den nye verden''); men han komponerede i stort set alle genrer og skabte mesterværker i dem alle. F.eks. er han nok den væsentligste komponist af [[strygekvartet]]ter mellem [[Franz Schubert]] og [[Béla Bartók]].
 
Dvořák er måske den komponist, som bedst af alle har integreret [[folkemusik]] i [[klassisk musik]].
 
== Musik ==
Den mest alsidige af de store tjekkiske komponister i 1800-tallet.
Hans farverige, geniale og dramatiske symfonier, koncerter og kammermusik afspejler karakteren i den tjekkiske musik.
Indtil han fyldte 32 år var han ansat som violinist ved Nationalteateret i [[Prag]], derefter fik han et mindre krævende job for at få mere tid til at komponere.
 
Dvořák er nok mest kendt for sine ''Slaviske danse'' og for den sidste af sine ni [[symfoni]]er (''Fra den nye verden''); men han komponerede i stort set alle genrer og skabte mesterværker i dem alle. F.eks. er han nok den væsentligste komponist af [[strygekvartet]]ter mellem [[Franz Schubert]] og [[Béla Bartók]]. Dvořák integrerede i stor stil og med stor succes [[folkemusik]] i den [[Klassisk musik|klassiske musik]]. Han anses for at være den mest alsidige af de store tjekkiske komponister i 1800-tallet, og hans farverige, geniale og dramatiske symfonier og kammermusik afspejler karakteren i den tjekkiske musik. Hans musik blev hurtig populær over hele [[Europa]], men også i [[USA]] hvor han tilbragte tre år som lærer. Han efterlod sig mange ufærdige værker.
Hans musik blev hurtig populær over hele [[Europa]], men også i [[USA]] hvor han tilbragte tre år som lærer.
 
[[Billede:DvorakGrave.jpg|thumb|Dvoraks grav]]
 
== Liv ==
Har skrevet utallige værker, bl.a.:
Indtil han fyldte 32 år var han ansat som violinist ved Nationalteateret i [[Prag]],; derefter fik han et mindre krævende job for at få mere tid til at komponere.
 
 
 
[[Billede:DvorakGrave.jpg|thumb|DvoraksDvořáks grav i Prag]]
 
== Værker ==
* Ni symfonier,
* 14 strygekvartetter