Gribskov: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
Flytter link
No edit summary
Linje 1:
{{harflertydig}}
[[Billede:Grib_skov.jpg|thumb|250px|Nyudsprungne bøge i Gribskov den 11. maj 2005]]
'''Gribskov''' er en skov i [[Nordsjælland]] og Danmarks fjerdestørste skov. Den dækker et område fra [[Nødebo]] i syd til [[Esbønderup]] i nord og [[Esrum sø]] i øst til [[Alsønderup]] i vest. I alt er skoven på ca. 56005.600 [[Hektar|ha]], hvilket gør den til en af [[Danmark]]s største skove. Kun overgået af [[Silkeborg Skoven]], [[Rold Skov]] og [[Klosterheden Plantage]].
 
I starten var '''Gribskov''' delt mellem [[Kirke (institution)|kirken]] og [[kronen]], men efter [[reformationen]] overgik hele området til [[konge]]n. Denne brugte, frem til [[1700-tallet]], mest området til jagt og græsning for [[hest]]e fra det berømte [[Frederiksborg Stutteri]]. Herefter begyndte skovdriften at få større betydning, end jagt og græsning.
 
Ordet [[grib]] i '''Gribskov''' er en gammel dansk betegnelse, der f.eks. i [[gribsjord]] angiver et [[areal]], som ikke ejes af nogen bestemt, altså oprindelig en form for [[fællesskov]]. I den nordøstlige del af skoven, omkring [[Esbønderup]], ses et velbevaret fossilt kulturlandskab. Her lå tidligere landsbyen [[Sibberup Vang]] (også kaldet Sibberup). Skoven ligger i [[Gribskov Kommune]].
Linje 25:
|Sogne =
}}
I skovens sydvestlige del ligger (Store) Gribsø, der har et areal på ca. 10,0 [[hektar]], ca. 500 m.meter øst for søen ligger Lille Gribsø, der faktisk er en [[mose]] med lidt åbent vand.
 
Et sagn om søen fortæller, at den er bundløs, og at dette er på grund af [[Gud]]s vrede. Sagnet siger, at der engang lå et nonnekloster på stedet. Nonnerne var imidlertid mere interesseretinteresserede i munkene oppe i [[Esrum Kloster]] end Gud, og derfor åbnede jorden sig og opslugte klosteret, og detsom blev ved med at synke, og dervedsåledes opstod søen. Det siges bl.a., at man i stille aftener stadig kan høre klosterets klokker ringe nede fra dybet.
 
Selv om søen med sit mørke vand ser bundløs ud, er forklaringen, at Gribsø en såkaldt [[dystrof sø]]. Dette betyder, at den både er sur og har et meget højt indhold af [[humusstof]]fer, dvs. delvist omsatte [[organisk]]e stoffer i meget små partikler, der i større mængder farver vandet brunt. Derfor kan man ikke se søens bund, selv om søen på det dybeste sted kun er 11 meter dyb. Søen har ingen direkte tilløb og heller ingen afløb, og vandet opholder sig således i gennemsnit i søen i 2,3 år. Da man byggede [[Frederiksborg Slot]] ved [[Hillerød]], førtes vand fra Gribsø gennem en gravet kanal til Frederiksborg Slotssø, rester af denne kanal kan endnu anes i terrænet.
 
[[Gribskovbanen]] løber langs østsiden af søen og har ved søens nordvestlige hjørne et [[Gribsø Station|trinbræt]] med samme navn som søen.