Elektrisk stol: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
VolkovBot (diskussion | bidrag)
m robot Tilføjer: eu:Aulki elektriko
m Bot: Adding {{Commonscat|Electric chairs}}; kosmetiske ændringer
Linje 1:
[[ImageBillede:Electric chair.jpg|frame|Den første elektriske stol, hvori William Kemmler blev henrettet i 1890]]
 
Den '''elektriske stol''' er en udrustning, som har været i udstrakt brug i USA til [[henrettelse]] af dødsdømte forbrydere. Den indførtes i slutningen af [[1800-tallet]]. Over 25 [[stat]]er anvendte den i hele [[1900-tallet]]. Nu i [[2000-tallet]] ser det ud til, at den er ved at gå af brug.
 
== Historie ==
 
Den første praktisk anvendelige elektriske stol blev konstrueret af [[Harold P. Brown]]. Browns konstruktion var baseret på [[vekselstrøm]], en teknik som netop da var ved at komme frem som konkurrent til [[Thomas Edison|Edisons]] [[jævnstrøm]]. Valget af vekselstrøm skyldtes Edisons påstand at denne var livsfarligere end jævnstrøm.
Linje 19:
Nogle stater lader endnu den dømte vælge mellem stolen og giftinjektion. Det er sjældent at nogen foretrækker stolen. Stolen var senest i brug i maj 2004 da James Neil Tucker blev henrettet i South Carolina; dette bliver muligvis den sidste gang, den kommer i brug.
 
== Metode ==
 
Den dødsdømte blev sædvanligvis fastspændt i stolen med en elektrode anbragt på sit hoved og en anden på det ene ben. Mindst to gange blev elektrisk strøm sendt igennem den dødsdømte i flere minutter. Først anvendtes en spænding på ca. 2.000 [[volt]] som skulle gennembryde hudens modstand og fremkalde bevidstløshed. En strømstyrke på ca. 8 ampere var det normale.
 
== Afskaffelse ==
[[ImageBillede:Map of US electric chair usage.svg|thumb|right|Kort over hvilke stater i USA, der bruger eller har brugt den elektriske stol. Gule stater bruger i dag stolen, mens de grønne har benyttet den tidligere.]]
Efter at [[Texas (USA)|Texas]] havde indført [[giftinjektion]] i [[1982]], blev den elektriske stadig sjældnere brugt. I 2004 er staterne [[Alabama]], [[Florida]], [[Nebraska]], [[South Carolina]], [[Tennessee]] og Virginia de eneste steder i verden, hvor stolen er en valgmulighed. I Nebraska er stolen den eneste henrettelsesmetode; i de øvrige stater kan den dødsdømte selv vælge mellem den og injektionen.
 
== Se også ==
* [[Henrettelse]]
 
== Eksterne henvisninger ==
*[http://www.ccadp.org/electricchair.htm History of the electric chair]
*[http://caselaw.lp.findlaw.com/scripts/getcase.pl?court=us&vol=329&invol=459 ''State of Louisiana Ex Rel. Francis v. Resweber'', 329 U.S. 459 (1947)]
* [http://memory.loc.gov/mbrs/lcmp001/m1b38298.ram Film (.ram)] Henrettelsen af Leon Czolgosz i den elektriske stol, film fra [[1901]], Library of Congress archives
{{Commonscat|Electric chairs}}
 
[[Kategori:Dødsstraf]]