Oslo Centralstation: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
m Robot: Erstatter TRS_060605_021.jpg med Bjørvika_TRS_060605.jpg
m Bot: Adding {{Commonscat|Oslo Sentralstasjon}}; kosmetiske ændringer
Linje 4:
'''Oslo Centralstation''' ('''Oslo Sentralstasjon''', '''Oslo S''') er hovedbanegården i [[Oslo]] og [[Norge]]. De fleste fjerntog har denne som sin endestation. Dette er også en af [[Flytoget]]s stationer. Nogen af Flytogets afgange starter på denne station. Stationen danner et samfærdselskompleks sammen med [[Jernbanetorget station]], hvor tog, sporvogne og busser mødes (deraf navnet ''centralstation''). Oslo S er norges største jernbanestation målt i antal rejsende.
 
== Historie ==
Stationen blev åbnet for trafik i [[1980]] efter at jernbanetunnelen under byen var færdig. Det næste byggetrin stod færdig i [[1987]] med centralhal og publikumsfunktioner. Arkitekt for anlægget var [[John Engh]], som vandt arkitektkonkurrencen i [[1946]]. Cenralstationen er opført i tilknytning til den tidligere [[Østbanestasjonen]], som i konkurrenceprojektet var forudsat nedrevet. I anlægget er også integreret den første endestation for [[Hovedbanen]] til [[Eidsvoll]], færdig i [[1854]].
 
Linje 10:
 
Efter at [[Østfoldbanen]] blev åbnet, måtte stationen udvides. Toghallen blev fornyet, og mod havnen og [[Jernbanetorget (Oslo)|Jernbanetorget]] blev der rejst to nye fløje i pusset tegl, tegnet af arkitekt og stadskonduktør [[Georg Andreas Bull]], som tidligere havde tegnet [[Vestbanestasjonen]]. Bygningen har et rigt facadeudstyr i [[nyrenæssance]]. Den udvidede Østbanestasjon stod færdig i [[1882]]. Størstedelen er stadig i behold, men toghallen bruges nu som et butikscenter.
{{Commonscat|Oslo Sentralstasjon}}
 
[[Kategori:Oslo]]