Langbue: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
m robot: automatisk teksterstatning: (-[[Liste over middelaldervåben +[[Middelaldervåben)
No edit summary
Linje 3:
Langbuen er især er berømt for de engelske Yeomen der brugte dem på slagmarken ved [[Slaget ved Crécy|Crécy]] ([[1346]]) og [[Slaget ved Agincourt|Agincourt]] ([[1415]]) under [[hundredårskrigen]] mod Frankrig.
 
EnMan langbueregner kanmed at en trænet langbueskytte skal kunne skyde 6 skud i minuttet,. En kraftig langbue kan skyde op til ca. 400 meter, og på 200 meter afstand kan den gennembore både [[ringbrynje]]r og [[pladerustning]]er [[hjelm (hovedbeklædning)|hjelm]]e og skjolde. De angivne tal må dog betragtes som de maksimale.
 
DetStyrken kræveraf etlangbuer trækkraftvarierer meget, men de kraftigste der er fundet var op imod 180 pund. Dette må dog forventes at høre til cablandt sjældenhederne med så kraftige buer. På en mere normal langbue kræver det en trækkraft på omkring 500 [[Newton (enhed)|newton]] (50 kg) at spænde en langbue. Men der findes også langbuer, der kræver langt mindre trækkraft. [[Arkæologi]]ske fund af [[bueskytte]]r viser små forandringer på arm- og skulderknoglerne, på grund af den langvarige træning.
 
En langbue er ikke så præcist et våben som en [[flitsbue]], da man ikke kan slippe buestrengen så hurtigt, at sigtet ikke forstyrres. Men hvis flere bueskytter arbejder sammen, kan de totalt stoppe et tungt og langsomt rytteri.