Poul Møller (Det Konservative Folkeparti): Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
m WPCW: Fjerner fed(e) overskrift(er)
m Robot: Ændrer Kategori:Danske konservative ministre; kosmetiske ændringer
Linje 1:
'''Poul Møller''' ([[13. oktober]] [[1919]] - [[5. august]] [[1997]]) var dansk [[politiker]] fra [[Det Konservative Folkeparti]].
 
== Baggrund og karriere ==
Poul Møller var søn af prokurist Hugo Møller og hustru Olga, født Müller.
Han var bror til den konservative partileder [[Aksel Møller]] og far til politikeren [[Per Stig Møller]]
*Gift 1942 med journalist og medlem af [[Folketinget]] [[Lis Møller]] (†1983). De fik børnene Hanne (f.1939), [[Per Stig Møller|Per Stig]] (f.1942) og Niels Erik (f.1948).
 
*-med det tidligere socialdemokratiske folketingsmedlem [[Lene Bro]] (1984-88).
Linje 21:
Poul Møller var en af de få konservative i den nyere politiske historie, som var i stand til at formulere et ideologisk alternativ til [[Socialdemokratiet]]s meget dominerende rolle som velfærdsstatsudviklere i 1950’erne og 60’erne og i hele sit politiske liv arbejdede han på at bryde det socialdemokratiske monopol på magten. I sidste ende viste det sig dog for svært for Poul Møller at bryde med den dominerende socialdemokratiske velfærdsstatstænkning. Fra han i 50’erne havde ment, at velfærdsstaten var en trussel mod friheden, som skulle bekæmpes, måtte han indgå store kompromisser og de konservative var som deltager i [[VKR-regeringen]] 1968-71 - hvis dannelse i høj grad var Poul Møllers fortjeneste – med til at lade velfærdsstaten, skattetrykket og det antiautoritære ungdomsoprør udvikle sig uhæmmet.
 
I [[VKR-regeringen]], som var ledet af den radikale [[Hilmar Baunsgaard]] udfyldte Poul Møller den centrale og opslidende post som [[finansminister]]. I [[1969]] blev han politisk leder af Det Konservative Folkeparti efter [[Poul Sørensen (politiker)|Poul SørensenSørensens]]s død.
 
Poul Møllers manglede – som sin bror - den personlige fysiske og mentale robusthed, som er forudsætningen for at kunne udfylde de virkelige topposter i politik. Højdepunktet på hans mangeårige politiske karriere endte således tragisk, da han bukkede under for sygdom og [[1971]] måtte trække sig som finansminister og forlade Folketinget.
Linje 31:
Han er begravet på [[Frederiksberg ældre kirkegård]].
 
== Bibliografi ==
*''Mennesker og meninger'' - 1970
*''Politik på vrangen'' - 1974
Linje 39:
 
{{DEFAULTSORT:Møller, Poul}}
 
[[Kategori:Født i 1919]]
[[Kategori:Død i 1997]]
[[Kategori:Danske finansministre]]
[[Kategori:Danske konservative ministre fra Det Konservative Folkeparti]]
[[Kategori:Møller-familien]]
[[Kategori:Politikere fra Danmark]]