Concert spirituel: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
m Concert spirituel flyttet til Concert Spirituel: stavemåde på de fleste fremmedsprogede artikler, som denne henviser til
m Concert spirituel --> Concert Spirituel
Linje 1:
'''Concert spirituelSpirituel''' ('åndelig koncert') er betegnelsen for et koncertarrangement eller foranstaltning der bestod i [[Paris]] mellem [[1725]] og 1791 og som blev vejledende for den musikalske smag i Frankrig i 1700-tallet. Disse koncerter, der hovedsalig bestod af større instrumentalkompositioner, [[oratorium|oratorier]] eller [[kantate]]r med "åndelig tekst"<ref>[http://runeberg.org/display.pl?mode=facsimile&work=muslex&page=0087 ''Musik-Lexikon''], s. 87</ref>, indførtes af Anne Danican Philidor<ref>[[:en:Anne Danican Philidor|Anne Danican Philidor]], 1681-1728, halvbror til skakspilleren [[François-André Danican Philidor]]</ref> og fandt sted i Tuileriernes schweizersal 24 ganger om året, på de dage hvor offentlig underholdning ellers var forbudt på grund af kirkelige højtider.
De ophørte under [[Den franske revolution|revolutionen]] 1791, blev genoptaget i en knap form 1805 i påskeugen og fik en værdig fortsættelse fra 1828 i konservatoriekoncerterne.