Embedseksamen: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
m wikilink
Linje 1:
'''Embedseksamen''' er en [[eksamen]], som en [[kandidat]] må have bestået for at kunne ansættes i et [[embede]]. Førhen betegnede det den afsluttende prøve ved et embedstudie, og bestod af en skriftlig og mundtlig del og i nogle tilfælde en praktisk del. En sådan prøve indgår ikke længere i de fleste embedseksamener.
 
Embedseksamensystemet blev indført i [[Danmark]] i [[1672]], hvor den medicinske [[doktorgrad]] blev forudsætningen for at kunne praktisere som læge, hvorefter der i [[1675]] blev der indført en teologisk embedseksamen, teologisk [[attestats]]. I [[Danske Lov]] fra [[1683]] blev det fastslået, at forudsætningen for at kunne blive [[rektor]] på en [[latinskole]] var, at man havde en [[magister|magistergrad]]. I [[1736]] indførtes en juridisk embedseksamen. I universitetsfundatsen for [[Københavns Universitet]] blev det bestemt, at der skulle være embedseksamen ved alle [[Fakultet (universitet)|fakultet]]er.
 
[[1848]] kom en ny embedseksamen til, nemlig den statsvidenskabelige, [[cand.polit.]], og samme år blev det bestemt, at Københavns Universitet kunne sammensætte en individuel eksamen i discipliner, hvor der ikke eksisterede en embedseksamen, en [[magisterkonferens]]. Endelig blev der i [[1883]] indført en skoleembedseksamen, [[cand.mag.]], der var forudsætningen for at kunne undervise på latinskolerne. Der havde dog allerede siden [[1849]] eksisteret en filologisk-historisk skoleembedseksamen.