Vrietorn: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
Xqbot (diskussion | bidrag)
m robot Tilføjer: fr:Nerprun purgatif
Xqbot (diskussion | bidrag)
m robot Tilføjer: lb:Dräidar; kosmetiske ændringer
Linje 17:
'''Vrietorn (''Rhamnus catharticus'')''' er en stor, løvfældende busk eller et lille træ. Den har først en opret vækst, men senere bliver den overhængende. Hvert skud ender i en aborteret gren, som bliver til en torn. Bladene er ovale og rundtakkede med buede nerver. Oversiden er kraftigt mørkegrøn. Blomsterne er grønne og ses ikke. Den blomstrer i juni, og da planten er [[særbo]], sidder de hanlige blomster samlet på rent hanlige individer og modsat de hunlige. Frugterne er sorte stenfrugter med én kerne.
__NOTOC__
== Ikke-synlige træk ==
Rodnettet består af grove, dybtgående hovedrødder og fine, højtliggende siderødder. Hele planten er giftig. Den er mellemvært for [[Havrens Sortrust]].
 
== Størrelse ==
8 x 5 m (40 x 25 cm/år).
 
== Hjemsted ==
Planten hører hjemme på leret, mineralrig bund med konstant fugtighed. Tornene og dens giftighed gør, at kreaturer ikke gerne æder den. Derfor findes den ofte på steder som [[overdrev]] og [[skovbryn]], hvor dyrenes gnaven har fjernet mere kraftigtvoksende, men spiselige konkurrenter.
 
== Anvendelse ==
Planten har ikke træk, der gør den egnet som haveplante. Hvis man skulle have lyst, er de udenlandske arter, og især [[Kaukasisk Korsved]] meget smuk i løvet. Vrietorn tåler både vind og skygge, men jordbunden må ikke være for næringsfattig og tør. Trives godt i strandkrat og på kalkrig jord. I øvrigt kan den danske art kræves fjernet, da den er mellemvært for Havrens Sortrust. Velegnet til skovbryn og vildtplantninger.
 
== Kilder ==
* [http://www.skov-info.dk/haefte/13.htm Træer og buske til skovbryn, læhegn og vildtplantninger]
* Sten Porse: ''Plantebeskrivelser'', 2003 (CD-Rom)
Linje 45:
[[fr:Nerprun purgatif]]
[[hsb:Prawy hokowc]]
[[lb:Dräidar]]
[[myv:Бизнега чувто]]
[[nl:Wegedoorn]]