Joseph Pulitzer: Forskelle mellem versioner

amerikansk politiker
Content deleted Content added
Opretter
(Ingen forskel)

Versionen fra 19. apr. 2009, 18:18

Joseph Pulitzer (10. april 1847 i Makó, Ungarn29. oktober 1911 i Charleston, South Carolina, USA) var en ungarsk-amerikansk journalist og udgiver, der er bedst kendt for at have lagt navn til Pulitzerprisen og for sammen med William Randolph Hearst at have grundlagt såkaldt gul journalistik.

Joseph Pulitzer

Pulitzer emigrerede til USA i 1864 for at deltage i den amerikanske borgerkrig som kavalerist. Senere, i 1868, blev han journalist ved den tyske avis Westliche Post i St. Louis. Han blev valgt til parlamentet i Missouri året efter. I 1878 købte han et par lokale aviser samme sted og i 1883 også New York World, som under hans ledelse blev en vigtig avis med tilknytning til Demokraterne. Han trak sig tilbage i 1887. I 1903 donerede han 2 mio. dollar til etableringen af School of Journalism ved Columbia University.

Fælles for Pulitzers aviser var kombinationen af kampagnejournalistik, store afsløringer og massiv markedsføring, hvilket skabte et stort publikum. Konkurrencen med New York Morning Journal betød, at New York World optrappede den gule journalistik; sensationsstoffet. Det gjorde sig blandt andet gældende i dækningen af den spansk-amerikanske krig.

Joseph Pulitzer er begravet på Woodlawn Cemetery i Bronx, New York City.