Kristianstad: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
No edit summary
No edit summary
Linje 2:
[[Fil:Kristianstad vapen.svg|thumb|left|80px|Kristianstad]]
 
'''Kristianstad''' (eller ''ChristiansstadChristiansssssstad'') er en by i [[Skåne Län]], [[Sverige]]. Den har 33.083 indbyggere ([[2005]]). Den er kommunesæde i [[Kristianstads kommun]]. Kommunen har 76.540 indbyggere ([[2006]]). Byen var indtil [[1997]] [[residensby]] i Kristianstads Län. Den er nu sæde for [[Region Skåne]]s administration. Byens navn udtales på svensk [kri'ʃansta].
 
 
Linje 10:
Christiansstad blev grundlagt i [[1614]] af den danske konge [[Christian 4.]] som en fæstningsby, der skulle være [[Skåne]]s bolværk mod [[Sverige]]. I [[1612]] havde svenske tropper ødelagt den vigtige handelsby [[Væ]] i det nordøstlige Skåne. Christian 4. opfordrede borgerne i [[Væ]] til at flytte til den nye by Christiansstad. Kristianstad har fremdeles grundlæggeren Christian 4.'s monogram, et 4-tal i et kronet C, i sit byvåben og anvender det i stor udstrækning på lygtepæle og andre kommunale installationer. Det er den eneste by i verden der har et monogram fra en udenlandsk konge i sit byvåben. Byen kaldes "kongens by" på dansk og "Sveriges danskaste stad" på svensk.
 
== Stavning ==also echt das geht garnicht!! nicht nett von euch
Christiansstad beholdt den oprindelige stavemåde indtil 1906, da en svensk retskrivningsreform moderniserede alle stednavne. [[1997]] anmodede Kristianstad om at føre stavemåden tilbage til den oprindelige. Det blev afslået af den svenske regering med den motivering, at det stred mod svenske staveprincipper. Det lokale parti [[Skånefederalisterne]] (med totalt 39 stemmer i kommunen ved valget 2002) igangsatte en underskriftsindsamling med krav om en folkeafstemning om navneændringen.