Georgij Malenkov: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
Muro Bot (diskussion | bidrag)
m Bot: Retter overskrift og/eller fjerner unødvendig kode og/eller ensretter kildehenvisninger; kosmetiske ændringer
Linje 1:
[[BilledeFil:Georgy malenkov.jpg|right|thumb|Georgij Maksimilianovitj Malenkov]]
'''Georgij Maksimilianovitj Malenkov''' ([[Russisk (sprog)|rus.]]: Гео́ргий Максимилиа́нович Маленко́в) ([[8. januar]] [[1902]] i [[Orenburg]] - [[14. januar]] [[1988]] i [[Moskva]]) var en fremtrædende, sovjetisk politiker de første 10 år efter [[2. verdenskrig]]. Malenkov stammer fra en officersfamilie.
 
I 1919 trådte han ind i [[Den Røde Hær]] og året efter blev han medlem af kommunistpartiet. Efter hans tjeneste i hæren, begyndte han sine studier i Moskva, som han afsluttede i 1925.
 
== Karriere ==
 
Han begyndte sin politiske karriere i [[1925]] og begyndte hurtigt at stige i graderne i partiet. Han tilhørte den såkaldte [[Apparatjik]] og var sammen med bl. a. [[Khrusjtjov]] aktiv i forbindelse med udrensningerne i 1930.erne. Den 22. marts [[1939]] blev han førstesekretær i [[Sovjetunionens kommunistiske parti]]. Sammen med Lawrentia Beria støttede han [[Stalin]] i udrensningerne der foregik i Sovjetunionen.
Den 18. marts [[1946]] blev Malenkov optaget i politbureauet sammen med Lavrentij [[Berija]]. Malenkov blev i 1952 Stalins sekretær, et tegn på, at han var blevet en af Stalins allierede.
Efter Stalins død i [[1953]] blev han udnævnt som Sovjetunionens statsminister og var i to år landets formelle leder. Han var også en kort overgang partiets generalsekretær, men blev vraget til fordel for [[Nikita Khrusjtjov]]. Selv om der havde været visse uenigheder, var Malenkov blandt dem, der var imod henrettelsen af Lawrentia Beria. Han var også modstander af landets atompolitik og den ensidige satsning på sværindustrien, som Khrusjtjov var den varme fortaler for. Dette førte til, at Malenkov i 1955 blev tvundet til at gå af som statsminister. I stedet blev han af efterfølgeren, [[Nicolaj Bulganin]], udnævnt til minister for kraftværker og elektroindustri. Den 29. juli 1957 mistede han pladsen i politbureauets præsidium. Sammen med Vjatsjeslav [[Molotov]], [[Lazar Kaganovitj]] og [[Dmitri Sjepilov]] forsøgte han at få gennemført en anden politik. Dette mislykkedes dog og han blev eskluderet af partiet i 1961 og derefter sendt i eksil.
Frem til sin død i 1988, virkede Malenkov som leder af et vandkraftværk i [[Kasakhstan]].
 
{{DEFAULTSORT:Malenkov, Georgij}}
 
[[Kategori:Politikere fra Rusland]]
[[Kategori:Russere]]