Jean-Pierre Jeunet: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
JAnDbot (diskussion | bidrag)
m Robot: Ændrer Kategori:Franske filminstruktører; kosmetiske ændringer
Linje 1:
'''Jean-Pierre Jeunet''' (født [[3. september]] [[1953]] i [[Loire]], [[Frankrig]]) er en fransk [[filminstruktør]]. Mange af Jeunets tidligere film, skabt i et samarbejde med designeren og instruktøren [[Marc Caro]], foregår i en [[dystopi]]sk retro-fremtid, med ''[[De fortabte børns by]]'' i [[1995]] som kulminationen.
 
Successen med ''De fortabte børns by'' medførte at Jeunet blev inviteret til at instruere den fjerde film i [[Alien (film)|Alien]]-serien, ''[[Alien: Resurrection]]''. Selvom den blev dårligt modtaget af kritikerne, solgte ''Alien: Resurrection'' mange billetter og med en [[Hollywood]]-film i bagagen fik Jeunet frie tøjler til sit næste projekt, ''[[Amélie]]''.
 
Den mere optimistiske film ''Amélie'', som foregår i Paris-bydelen [[Montmartre]], blev nomineret til flere [[Oscar-uddeling|Oscar]]-priser.
 
Jeunet udvælger med fuldt overlæg skuespillere med usædvanlige ansigter til sine film og anvender ofte [[vidvinkel]]-linser til at forvrænge de menneskelige udtryk og omgivelserne. Skuespilleren [[Dominique Pinon]] har medvirket i alle Jeunets fire spillefilm og [[Ron Perlman]] medvirker i både ''De fortabte børns by'' og ''Alien: Resurrection''.
 
== Udvalgte film ==
*''[[L' Évasion]]'' ([[1978]]; [[kortfilm]]; [[animation|animateret]]; med Marc Caro)
*''[[Le Manège]]'' ([[1980]]; kortfilm; med Marc Caro)
Linje 19:
*''[[Un long dimanche de fiançailles]]'' ([[2004]])
 
[[Kategori:FranskeFilminstruktører filminstruktørerfra Frankrig|Jeunet, Jean-Pierre]]
[[Kategori:Født i 1953|Jeunet, Jean-Pierre]]