Olav Kyrre: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
m robot Tilføjer: et:Olav Kyrre
m Robot: Ændrer Kategori:Norske regenter; kosmetiske ændringer
Linje 1:
'''Olav Kyrre''' (ca. [[1050]] - [[1093]]) konge i [[Norge]] [[1067]] - [[1093]].
Han var søn af [[Harald Hårderåde]] og var med i dennes hær da han drog til [[England]], men han var ikke med i [[Slaget ved Stamford Bridge]] i [[1066]]. Da han kom hjem til [[Norge]] året efter, blev han indsat som konge sammen med sin bror, [[Magnus Haraldsson]]. Magnus døde allerede i [[1069]], og Olav blev da konge alene. Det var antagelig allerede i disse første år som konge at Olav fik tilnavnet Kyrre, som betyder den fredelige.
 
Olavs regeringstid blev da også en fredelig tid for kongeriget. Han indgik forlig både med danskekongen [[Svend Estridsen]] og med [[Vilhelm Erobreren]] som da var konge i [[England]], og klarede at holde landet udenfor konflikter med andre lande og magthavere. Fordi hans regeringstid var så fredelig, er der ikke meget om ham i [[saga]]erne. Dette betyder ikke at der ikke skete noget vigtigt i hans tid som konge. Dette var tværtimod en tid som var præget af at kongemagten, staten og retsorganisationen blev stærkere. En indikation på dette er at hirden i kongsgården blev fordoblet, og at der blev indført nye skikke efter europæisk model. I denne tid blev forholdet til [[paven]] bedre, og dette førte til etableringen af faste bispesæder flere steder i Norge. Olav regnes som [[Bergen]]s grundlægger.
 
Olav Kyrre var den første norske konge der lærte at læse, og en engelsk munk har fortalt at Olav mange gange hjalp præsten ved gudstjenesten.
 
Olav Kyrres eneste søn, [[Magnus Barfod]],overtog kongemagten da faderen døde 1093 i [[Håkeby]], [[Tanum]]. Han er begravet i [[Nidarosdomen]] i [[Trondheim]].
 
{{Arvefølge|[[Norges regenter]]|[[Magnus Haraldsson]]<br /> ([[1066]]–[[1069]])|[[Håkon Magnusson Toresfostre]] ([[1093]]–[[1095]])<br />
[[Magnus Barfod]] ([[1093]]–[[1103]])}}
 
[[Kategori:NorskeRegenter regenteraf Norge]]
 
[[cs:Olaf Kyrre]]