Elfsborg: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
m robot Tilføjer: pt:Älvsborg
m Robot: Ændrer Kategori:Fæstninger i Sverige; kosmetiske ændringer
Linje 1:
[[BilledeFil:Suecia Älvsborg.jpg|thumb|450px|Gravering fra 1690-1710 fra [[Erik Dahlbergh]]s ''[[Suecia antiqua et hodierna]]'']]
'''Elfsborg''' (svensk ''Älvsborg'') var fra 1300-tallet til 1600-tallet en betydende fæstning ved [[Göta älv]]s udmunding. Fæstningen lå syd for elven, vest for det senere byggede [[Göteborg]]. Der er ikke ruiner fra middelalderborgen, men synlige bygningsrester fra et renæsanceslot.
 
== Den første borg ==
Den føste borg blev bygget før [[1366]], hvor et ''"hus"'' omtales i [[Ålholmstraktaten]]. Borg var da af træ, og det tilknyttede len var pantsat af kong [[Håkan Magnusson]]. Han indløste pantet og fik Elfsborg tilbage senest [[1370]]. Dronning [[Margrethe 1.]] pantsatte borgen på ny i [[1377]].
 
Linje 13:
I [[1452]] og [[1455]] forsvaredes borgen med held af [[Tord Bonde]] mod [[Christian 1.]]'s angreb. Under uklare omstændigheder blev borgen i 1455 overgivet til den norske ridder [[Olav Nilsson (Skanke)]], og den kom dermed i kong Christian 1.'s hænder. Danskerne havde herefter Elfsborg med korte afbræk frem til [[1471]], hvor borgen erobredes af svenske tropperr.
 
[[BilledeFil:Fredrik II conqueres Älvsborg 1563.jpg|thumb|300px|left|Efsborg erobredes af [[Frederik 2.]], den [[4. september]] [[1563]].]]
 
I [[1502]] angreb Christian (den senere [[Christian 2.]]), og træborgen nedbrændtes. Man ved, at borgen da var bemandet med en styrke på 140 mand. Fra samme år findes en tegning af borgen, udført af den tyske bygmester ''Paul Dolnstein'', som var den danske hærs specialist på belejringstekniske konstruktioner. I [[1519]] genopbyggedes fæstningen og var på danske hænder til [[1523]], hvor den blev opgivet og nedbrændt. Den genopførtes i 1520-erne, og i [[Gustav Vasa]]s tid brugte man store kræfter på borgen, "''effter thett ähr hampnen och nykelen för alle thesse landzender till Westersiönn, och porten emellan Norige och Hallandt''"; og fæstningen blev forstærket og til en stenborg under [[Erik 14.]]
 
I [[1563]], under [[Den Nordiske Syvårskrig]] angreb danskerne fæstningen, og svenskerne nedbrændte for at hindre angrebet den lille by, som var vokset op uden for borgen, og tvang beboerne til at flytte. Dette til trods erobrede danskerne borgen den [[4. september]] [[1563]]. Ved [[Freden i Stettin]] i [[1570]] blev Sverige tvunget til at betale en løsesum på 150 000 rigsdaler sølv inden for tre år, for at borgen ikke skulle tilfalde danskerne.
 
I [[1565]] belejredes borgen forgæves af [[Per Brahe den ældre]]. I 1571 blev borgere omkring borgen igen til at flyttes, og borgen blev forstærket.
 
Den [[22. maj]] [[1612]], under [[Kalmarkrigen]], erobrede danskerne igen borgen efter et hårdt forsvar under [[Olof Stråle]]s ledelse. Danskerne bombarderede med kanonkugler borgen fra den plads, som i dag kaldes Sannabacken. Denne gang blev løsesmummen bestemt ved [[Freden i Knäred|Freden i Knærød]] [[1613]] til 1 million rigsdaler sølv i fire delbetalinger over seks år, og i denne periode hørte borgen til Danmark, som først forlod den i [[1619]].
 
Efter dette forstærkede svenskerne igen borgen, men i [[1660]] blev borgen nedrevet til fordel for en ny fæstning i stykke derfra.
 
== Eksterne henvisninger ==
*[http://wadbring.com/historia/sidor/elfsborgs.htm Elfsborg slot]
*[http://www.alvstaden.se/images/articles/alvsborg.jpg Tegning af fæstningen]
 
[[Kategori:FæstningerFæstningsanlæg i Sverige]]
 
[[de:Festung Älvsborg]]