Heckler & Koch G3: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
Zorrobot (diskussion | bidrag)
m robot Tilføjer: fa:هکلر و کخ ژ-۳
m Bot: Kosmetiske ændringer
Linje 1:
{{Skydevåben
| navn= G3
| billede= [[ImageFil:DCB_Shooting_G3_pictures.jpg|300px]] Fra oven: HK G3A4, G3A3
| afsnit= G3A3
| Type= [[Automatriffel]]
Linje 24:
'''G3''' står for ''Gewehr 3'' ({{de sprog}}:Gevær 3), og er en [[militær]] [[automatriffel]] fremstillet af den [[Tyskland|tyske]] våbenfabrikant [[Heckler & Koch]]. Riflen blev indført som standardtjenestevåben i det tyske [[Bundeswehr]] i [[1959]], og i [[Danmarks militær|det danske forsvar]] i [[1975]] under navnet ''Gv M/75'' samt i adskillige andre lande. G3 bruger kaliber [[7.62 x 51 mm NATO]] ammunition.
 
== Historie ==
G3 var Bundeswehrs standardriffel frem til [[1997]], hvor den blev erstattet af [[Heckler & Koch G36]]. Den bruges stadig af en række lande. G3 var en typisk riffel for sin tid, en tung automatriffel i kaliber 7.62 x 51 mm NATO, med aftageligt magasin. Da den blev fremstillet konkurrerede den med lignende rifler som [[FN FAL]], [[M14]] og [[Armalite AR-10]]. Den er udstyret med en flammeskjuler, og har montage til [[bajonet]]. Riflen blev udviklet af tidligere [[Mauser]] ingeniører, der havde arbejdet for våbenfabrikanter i [[Spanien]]. Der havde de været med til at bygge [[CETME]] riflen og tog designet med tilbage til Tyskland. Tidlige G3 rifler havde kolber og frontskaller i træ ligesom CETME.
 
Linje 33:
G3 har fået et godt ry for sin forholdsvis kompakte størrele, og solide konstruktion i presset stål, der også nedsatte produktionspriserne i forhold til mange af de øvrige rifler af samme kaliber. Våbnets største mangler er den høje vægt og et hårdt aftræk samt det kraftige rekyl.
 
== Varianter af G3 ==
G3 har tjent som basis for en række andre skydevåben fra Heckler & Koch, både i andre kalibre, og forskellige [[finskytte]]rifler. HK33 og HK G41 er beslægtede rifler, der basalt set blot er G3 rifler i kaliber [[5.56 x 45 mm NATO]].
 
=== Rifler og [[karabin]]er ===
 
* '''G3''' - Den originale model baseret på CETME riflen..
Linje 52:
* '''G3A7A1''' - Tyrkisk udgave af G3A4.
 
=== Specialiserede G3 rifler ===
 
* '''G3-TGS''' - Er en G3 med en 40 mm HK 79 granatkaster monteret under løbet.
Linje 60:
[[G3SG/1]], [[MSG90]] / MSG3, [[PSG-1]], og [[HK33SG/1]] er andre snigskytterifler der er udviklet fra G3.
 
[[kategoriKategori:Automatrifler]]
 
[[ar:جي 3]]