Howard Staunton: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
TXiKiBoT (diskussion | bidrag)
m bot: indsæt defaultsort; kosmetiske ændringer
Linje 1:
[[BilledeFil:Staunton.jpg|right|framed|Howard Staunton]]
'''Howard Staunton''' ([[april]] [[1810]] - [[22. juni]] [[1874]]) var [[England|engelsk]] [[skak]]mester og uofficiel [[Skakverdensmestre|skakverdensmester]]. Han havde derudover en alsidig begavelse, skrev avisspalter samt var [[forfatter]] og kender af [[William Shakespeare|Shakespeare]]. I dag huskes hans navn mest i forbindelse med det design af skakbrikker, som han anbefalede, ''Staunton modellen''.
 
Linje 22:
I [[1847]] skrev Staunton sin berømteste bog: ''Skakspillerens håndbog'' (''The Chess-Player's Handbook''), som blev genoptryk helt frem til [[1993]]. Endnu en bog, ''Skakspillerens ledsager'' (''The Chess-Player's Companion'') fulgte i 1849. Dette år giftede Staunton sig som 39-årig.
 
I [[1849]] designede [[Nathaniel Cook]] et sæt skakbrikker og fik dem registreret, mens hans svoger John Jacques stod for deres fabrikation. Staunton anbefalede de nye brikker i sin skakspalte, og hvert sæt brikker blev solgt med en lille "brochure" fra Stauntons hånd, hvorfor han modtog [[royalty]] på hvert sæt solgte brikker. Designet var meget tiltrækkende og vandt stor popularitet, og "Staunton-brikker" er blevet standardbrikkerne for både professionelle og amatørspillere lige siden.
 
I maj [[1851]] skulle London være vært for den første [[Verdensudstilling]], og det aktive og driftige skakmiljø i byen, først og fremmest skakklubben ''St. George´s Chess Club'', fostrede tanken om at leve op til udstillingen ved at arrangere en skakturnering for alle kendte mestre i verden. Staunton påtog sig at arrangere den og rejste den dengang betragtelige sum af 500 pund til finansieringen.
Linje 34:
I [[1853]] rejste Staunton til [[Bruxelles]] og mødtes med [[Baron Tassilo von Heydebrand und der Lasa]], hvor de diskuterede standardisering af [[Regler for skakspillet|skakreglerne]] og i øvrigt spillede en lille match, som baronen vandt med 5 gevinster mod fire og tre remis.
 
Omkring [[1856]] begyndte Staunton at trække sig tilbage fra skakken og begyndte i stedet at vie hovedparten af sin tid til at skrive om Shakespeare. Han indgik kontrakt med en udgiver om at skabe en kommenteret udgave af den store forfatters værker. Uheldigvis tillod Stauntons ego ham ikke at indse, at han ikke længere tilhørte skakeliten, men inderst inde må han have kunnet mærke, at andres spillestandard forbedredes i forhold til hans. Alligevel deltog Staunton i en turnering i [[Birmingham]] i 1858, arrangeret af den nydannede ''British Chess Association''. Staunton nåede ikke langt, men blev slået ud af [[Johann Löwenthal]] i bare to spil.
 
Birmingham 1858 blev Stauntons sidste offentlige skakoptræden. Han nægtede at spille offentligt mod [[Paul Morphy]], da denne kom til England i [[1858]], med det påskud at han var for optaget af arbejdet med kommentarerne til Shakespeare. Desværre var han nok alligevel for smigret ved tanken om, at Morphy stadig anså ham for den spiller, det var vigtigst at slå, og han viklede sig af den grund ud i en række handlinger og skriverier, som bestemt ikke har været pyntelige for hans eftermæle.
Linje 51:
* [http://www.wtharvey.com/stau.html Kritiske stillinger fra Stauntons partier]
 
{{Arvefølge|'''Uofficielle<br />verdensmestre i [[skak]]|[[Louis de la Bourdonnais]]<br />1820 – 1840|[[Adolf Anderssen]]<br />1851 – 1858}}
 
{{Link GA|en}}
{{DEFAULTSORT:Staunton, Howard}}
 
[[Kategori:Skakstormestre fra Storbritannien|Staunton, Howard]]
[[Kategori:Født i 1810]]
[[Kategori:Død i 1874]]
 
{{Link GA|en}}
 
[[br:Howard Staunton]]