Blåhval: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
m Gendannelse til seneste version ved Knud Winckelmann, fjerner ændringer fra 62.243.46.251 (diskussion)
OENS (diskussion | bidrag)
m Tilføjelse af et enkelt link og små rettelser
Linje 25:
'''Blåhvalen''' (''Balaenoptera musculus'') er et [[pattedyr]], tilhørende [[bardehval]]erne. Den bruger sine barder til at filtrere store mængder føde, [[plankton]] og [[krill]] ud af vandet.
 
Blåhvalen er et af de største dyr der har eksistereteksisterer. Blåhvalen kan blive 33 meter lang og veje op til 190 tons. Blåhvalens [[lunge]]kapacitet er på 5.000 liter og når den ånder ud efter et dyk bliver [[blåst]]en op til 9 meter høj. Blåhvalen blev beskrevet af [[Carl von Linné|Linné]] i [[1758]].
 
En blåhvalunge er omkring 7 meter lang ved fødslen og tager cirka 90 kg på om dagen i løbet af de første 7 måneder.
 
Blåhvalen, som er en [[finhval]] og tilhører bardehvalerne, er et søpattedyr. Hannerne kaldes okser, hunnerne køer og afkommet kalve.
Blåhvalen har en strømlinet krop og er mørk gråblå i farven (genskinnet fra havet gør den mere blå end den egentlig er), men kan have områder med enten mørkere eller lysere pigmentering. Af og til kan også blåhvalen få et gulligt skær i farven, dette skyldes kiselalger[[kiselalge]]r som vokser på kroppen.

Som hos andre bardehvaler er hovedet stort, men ikke ligeså dominerende som hos nogen af slægtningene. På undersiden af hovedet og nedover mod brystregionen har den mellem 55 og 88 strupefurer. I munden har den 540-790 sorte barder som bliver op til 1 meter lange og hænger ned fra overkæben. Barderne er bagoverbøjede og stopper omkring 50 cm længere tilbage i munden end udgangspunktet. Langt bag på ryggen sidder en, i forhold til kropsstørrelsen, ubetydelig rygfinne, ca. 30-40 cm høj. Rygfinnen bliver oftest kun synlig et kort øjeblik når hvalen ruller fremover for at dykke.
 
Køerne bliver gennemsnitligt noget større end okserne. Sædvanligvis bliver blåhvalen ca. 25-26.5 meter lang og vejer i gennemsnit omkring 95 (okse)-110 (ko) ton. Heraf udgør spækklaget omkring 27 procent.
Blåhvalen har en tophastighed på omkring 55 km/t.
 
== Kilder ==