Tuba: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
No edit summary
Linje 2:
[[Billede:Two F tubas.jpg|thumb|Historisk (ca. 1900) og moderne F-tuba (2004)]]
 
'''Tuba''' er det største [[musikinstrument|instrument]] af [[messingblæser]]ne, og også det som klinger dybest. Det er også et af de instrumenter, som sidst blev taget ind i [[Symfoniorkester|symfoniorkestrene]], da detog erstattede [[ophicleide]]n i slutningen af [[1800-tallet]]. Der er normalt kun én tuba i et orkester, og den bruges som [[bas]] i messingsektionen.
 
DetTubaen er efterhånden blevet almindeligt at bruge tubaenbruges som soloinstrument;: de mest kendte koncerter for tuba og orkester er skrevet af [[Ralph Vaughan Williams]], [[Edward Gregson]] og [[John Williams]]. Tuba findes i desuden både i [[militærkorps]] og [[brasband]],. iI brasband bruger man Eb-tuba og B-tuba, normalt to af hver. Til [[march]] hænderbruges det man brugerundertiden en [[helikon]] eller [[sousafon]], dette er tubaer specielt udformet til marchbrug.
 
De almindeligste tubaer som laves i dag er stemt i F, Eb, C, eller B. F- og Eb-tubaer kaldes ofte ''bastuba'', mens C- og B-tubaer kaldes ''kontrabastuba''. Nogle steder dukker navnet ''tenortuba'' op; det er den samme som en [[euphonium]].
 
[[Richard Wagner]] fik konstrueret en speciel tuba, som kaldes en [[Wagner-tuba]]. Den blev lavet i tenor- og bas-størrelse.