Lyksborg Slot: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
RibotBOT (diskussion | bidrag)
m robot Ændrer: en:Glücksburg Castle
Sproglig rettelse
Linje 2:
[[Billede:Schlosskapelle Glücksberg.JPG|thumb|Lyksborg Slotskapel]]
[[Billede:Orangerie in Glücksburg (Ostsee).jpg|thumb|Orangeriet i slotshaven]]
 
'''Lyksborg Slot''' blev bygget mellem [[1582]] og [[1587]] af [[Hans den Yngre]], som var søn af [[Christian 3]]. Det regnes blandt de mest betydningsfulde renæssanceslotte i [[Norden]]. Det blev bygget på ruinerne af det forhenværende [[Ryd Kloster]], som tilhørte [[Cistercienserordenen|cisterciencermunkene]].
 
[[Vandslot]]tet ligger direkte i [[Lyksborg|Lyksborg by]] på en opdæmmet [[dam]], som blev bygget på en 2,5 meter høj [[granit]]sokkel. Forbindelsen til land gik over en [[bro]].
 
Slottes bygherre [[Hans den Yngre]] blev stamfader til både den [[augustenborg]]ske linje og det nuværende danske kongehus af den [[Glücksburgske slægt|lyksborgske linje]]. Slægten uddøde i [[1799]], hvorved besiddelserne tilfaldt den danske krone.
 
Lyksborg Slot var før 1864 en dansk kongelig residens. [[Frederik 7.]] var ofte på slottet. Han døde her den 15. november [[1863]] før krigsudbruddet i [[1864]].
 
== Bygningen ==
DenDet hvide slot er en kvadratisk bygning. Det består af tre treetagers sammenbyggede gavlhuse, som hver er cirka 30 meter lang. I hvert hjørne blev bygget et ottekantet [[tårn]] med en diameter på 7 meter. De små påhængte huse på tårnene fungerede før som [[toilet]]ter. Næsten alle salene, deriblandt en stor [[ridder]]– og banketsal, er hvælvede. Slottets fundament blev til dels bygget af granitblokke fra den forhenværende [[klosterkirke]], mens klostrets [[tegl]]stene blev genbrugt til slottets hvidkalkede [[mursten]]sbygning. Over indgangsportalen står Hans den Yngres valgsprog ''Gud give lykke med fred'' eller på tysk ''Gott Gebe Glück Mit Frieden'' (G G G M F).
 
Slotskapellet, som oprindeligt var forbeholdt den kongelige og hertugelige familie og [[hof]]personalet, blev senere også anvendt som bykirke. Her findes krypten som tilhørte den tidligere linje af Lyksborg-familien, som uddøde i 1779.
Line 17 ⟶ 18:
Fra slottet fører en vej til den store firkantede slotsplads, som på tre sider er omkranset af de senere opførte sidebygninger (blandt dem kavalerhuset fra 1786). Gårdens lanterner kommer fra [[Amalienborg]] i [[København]] og blev installeret i den danske tid i 1859.
 
== Museet ==
I 1923 blev Lyksborg Slot overført til en stiftelse under hertugfamilien Slesvig-Holsten-Sønderborg-Lyksborg, og åbnet for publikum som museum. Det rummer blandt andet en omfattende samling af kulturhistoriske [[kunst]]værker, [[gobelin]]er, [[porcelæn]] og [[møbler]].
 
I slotskapellet findes fine [[kalkmaleri]]er, [[altertavle]] og en [[døbefont|trædøbefont]] med fine træskærerarbejder fra [[1640]]. Her findes også en udstilling af fund fra det gamle Ryd Klosters munkekirkegård.
 
I første etage ligger den røde sal med fint stukmønster i loftet. På anden etage ligger den hvide sal, med [[Bruxelles]]-gobelinerne fra [[1740]].
 
Den store samling af [[nederlandsk]]e gobeliner og [[flamsk]]e lædertapeter i oliefarver på bladsølv er en stor seværdighed på slottet. Desuden findes våbensamlinger og store portrætter fra det [[16. århundrede]]. Malerier dokumenterer godt overlapningen mellem tysk og dansk historie i [[Sønderjylland]].
 
Tæt på slottet ligger slotshaven med [[rose]]nhaven. Her ligger også orangeriet fra [[1747]]. Orangeriet danner en stilfuld baggrund for [[koncert]]er, kunstudstillinger og andre kulturarrangementer. Den hvide avlsbygning er fra [[1585]].
 
== Ekterne henvisninger ==
{{Commonsbilleder|Category:Glücksburg Castle}}
* [http://www.schloss-gluecksburg.de/index.php?id=56 Slottets hjemmeside] (på dansk, engelsk og tysk)
 
[[Kategori:Tidligere danske slotte]]