Psykosyntese: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
m (var kommet til at slette ekstern henvisning)
m småret, pov
Linje 1:
Psykosyntesen er en [[psykoterapi|terapiform]] og alternativ [[psykologi]]sk teori med hovedvægt på en [[spiritualitet|spirituel]] tilgang til mennesket. Psykosyntesen blev udviklet af den italienske [[psykiater]] Roberto Assagioli i starten af 1900-tallet, delvist med inspiration fra [[Sigmund Freud | Freuds]] [[psykoanalyse]], som Assagioli dog anså for at have en for begrænset og for materialistisk tilgang til mennesket. Psykosyntese er beslægtet med den langt mere kendte jungianske [[dybdepsykologi]], og [[Carl Gustav Jung|Jung]] brød med Freud af samme årsager som Assagioli. Psykosyntese regnes i dag for at tilhøre feltet '''[[transpersonlig psykologi]]''', som ikke nyder høj status i mainstream psykologi eller akademiske kredse, hvor et spirituelt menneskesyn anses for at være uvidenskabeligt. Assagioli selv hævdede dog at arbejde på videnskabeligt grundlag.
 
== Teoretisk overblik ==
Linje 5:
Psykosyntesen betoner, at mennesket - udover sine driftsmæssige instinkter - også indeholder højere [[etik|etiske]], [[æstetik|æstetiske]] og spirituelle potentialer, og opfatter derfor sig selv som en mere helhedsorienteret psykologi end de mere fremherskende psykologiske retninger.
 
Psykosyntesen anser det for at være et af sine mål, at lære mennesker at samle og koordinere deres såvel [[drift]]smæssige som transpersonlige kvaliteter i en helstøbt [[personlighed]]. Dette skal ske ved at styrke kontakten til individets sande [[identitet]], det bevidste selv og [[sjæl]]en, hvorved personen kan opnå evne til at mestre sig selv. Psykosyntesen definerer [[Selvet (psykologi)|Selvet]] som voresmenneskets indre kerne af "ren [[Bevidsthed (psykologi)|bevidsthed]] og vilje".
 
Psykosyntesen forsøger gennem en række psykoterapeutiske og spirituelle teknikker at kontakte og forløse de [[ubevidste]] komplekser og [[fortrængning]]er, såvel som de højere intuitive og kreative potentialer. Ifølge psykosyntesen er det først, når man har erkendt og integreret sine [[Skyggen (psykologi)|skyggesider]], at man kan skabe en frodig bund, hvorfor deat højere transpersonlige kvaliteter kan udfolde sig. Det er denne integration mellem de spirituelle og personlige kvaliteter i den menneskelige psyke, som teoriens tilhængere definerer som ''psykosyntese''.
 
== Mål og hovedprincipper ==