Keton: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
TobeBot (diskussion | bidrag)
m robot Tilføjer: cy:Ceton
Xqbot (diskussion | bidrag)
m robot Fjerner: simple:Ketone; kosmetiske ændringer
Linje 1:
[[FileFil:Ketone-displayed.png|thumb|right|Keton]]
Man afleder en oxoforbindelse af et carbonhydrid ved at erstatte to hydrogenatomer på samme carbonatom med et dobbeltbundet oxygenatom. Dette bliver så kaldt en [[carbonylgruppe]].
En '''keton''' er et molekyle, der indeholder en [[carbonylgruppe]], C=O, som er bundet til et [[carbon]]atom på hver side af C-atomet i carbonylgruppen. Er carbonylgruppen derimod bundet til et andet atom end carbon, så er der tale om en anden [[funktionel gruppe]] som f.eks. et [[aldehyd]] ([[Brint|H]] på den ene side) eller en [[carboxylsyre]] ([[ilt|O]][[Brint|H]] på den ene side). [[Acetone]], CH<sub>3</sub>C=OCH<sub>3</sub>, er et eksempel på en keton.
 
== Navngivning ==
Man navngiver ketoner ved at sætte endelsen "on" på navnet på den [[alkan]], som ketonen er afledt af. Samtidig sætter man et tal foran navnet, der angiver nummeret på det carbonatom, der udgør carbonylgruppen, talt fra den korteste ende. Et eksempel er 2-butanon, CH<sub>3</sub>C=OCH<sub>2</sub>CH<sub>3</sub>, hvis navn er afledt af alkanen butan, CH<sub>3</sub>CH<sub>2</sub>CH<sub>2</sub>CH<sub>3</sub>, med endelsen "on", der angiver, at stoffet er en keton, samt tallet 2, der angiver, at carbonylgruppen sidder i position nummer 2, talt fra den ende, der giver det mindste tal, i dette tilfælde talt fra venstre.
 
== Oxoforbindelsers fysiske egenskaber ==
Carbonylgruppen er polær. Den er positiv ved C-atomet og negativ ved O-atomet.
Så O-atomet har en højere elektronegativitet, dvs. den trækker elektronerne til sig.
Linje 12:
Carbonylgruppen er hydrofil, og derfor er de laveste aldehyder og ketoner letopløselige i vand.
 
== Fremstilling af ketoner ==
Man kan fremstille ketoner ved oxidation af sekundære alkoholer.
 
Linje 51:
[[ro:Cetonă]]
[[ru:Кетоны]]
[[simple:Ketone]]
[[sk:Ketón]]
[[sl:Keton]]