CIWS: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
m wikilinks
m Typo fixing, typos fixed: ombord → om bord
Linje 1:
[[Fil:Close-In Weapon System.jpg|thumb|Phalanx CIWS ombordom bord på [[Wasp-klassen|USS Kearsage (LHD-3)]]]]
'''CIWS''' er et maritimt nærforsvarssystem. CIWS er en forkortelse på engelsk (en: '''C'''lose-'''I'''n '''W'''eapons '''S'''ystem (Nærforsvarsvåbensystem)). Det bruges oftest mod indkommende [[missil]]er, fly eller små overfladefartøjer. Et nærforsvarssystem består typisk af en fuldautomatisk, radarstyret [[gatling|maskinkanon med roterende løb]], eller et missilsystem. Systemet betegnes som et [[krigsskib]]s sidste forsvarslinie (en: last line of defense).
 
Linje 16:
Da indgående missiler bliver engageret i relativ nærhed af skibene kan missilernes høje fart gøre at selvom missilet bliver ødelagt kan resterne af missilet stadig fortsætte mod skibet og forårsage lette ødelæggelser på følsomme systemer såsom radarer og kommunikationsantenner.
 
Danmark investerede i sit første CIWS-system, da man anskaffede [[Absalon-klassen]]. [[Oerlikon Millennium]] 35  mm Ahead naval gun blev indkøbt fra tyske [[Rheinmetall]] og er et avanceret system der har en rækkevidde på 2.500 meter samt en skudkadence på 1.000 skud i minuttet. Skudkadencen er lav i forhold til de fleste andre CIWS. Millennium CIWS har dog en anderledes ammunition, det såkalde AHEAD, hvor hvert skud inden det forlader løbet på maskinkanonen bliver programmeret til at sprænge lige inden det møder missilet. I hvert projektil findes der 152 [[wolfram]]-cylindre på hver 3,3 gram der bliver spredt hvorpå der dannes en mur af wolfram og dermed mange gange forøger chancen for at nedskyde et missil. Fregatterne af [[Iver Huitfeldt-klassen]] bliver ligeledes udstyret med denne CIWS.
 
AK-230 har en rækkevidde på 2.500 meter og en maksimal skudkadence på 2.000 skud i minuttet. Phalanx CIWS har en rækkevidde på 3.500 meter og en skudkadence på 4.500 skud i minuttet. Opgraderingen ’’’Block 1B’’’ gør ifølge producenten [[Raytheon]] Phalanx CIWS i stand til at skyde missiler, der flyver med mach 2,4 eller mere, ned. Goalkeeper systemet har en rækkevidde fra 350 til 1.500 meter med en skudkadence på 4.200 skud i minuttet, dog kan systemet ikke være sikker på succes når målet flyver med mere end mach 2.