Kileskrift: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
m robot Tilføjer: sk:Klinové písmo
m Retter {{Commonscat}} til {{Commonskat}} I forbindelse med skift af layout - fjern gerne denne ændring hvis fladt layout ser bedre ud; kosmetiske ændringer
Linje 1:
[[BilledeFil:Cuneiform script2.jpg|150px|right|Kileskrifttavle]]
'''Kileskrift''' er det ældste kendte [[skriftsprog]]. Det stammer fra det sydlige [[Babylonien]] i [[Sumer]] i anden halvdel af det [[4. årtusinde f.Kr.]], hvor det sandsynligvis blev udviklet til at skrive [[sumerisk]]. Det er dog ikke helt sikkert, fordi [[skrift]]en på det tidlige stadie er et [[billedsprog]], der ikke entydigt kan kædes sammen med sumerisk.
 
Kileskrift er ikke et sprog, men et [[skriftsystem]]! Fx er [[alfabet]]et heller ikke et sprog, men et skriftsystem.
Navnet på skriftsystemet - kileskrift - skyldes, at [[Tegn (skrift)|tegntegnene]]ene blev afsat på fugtige [[lertavle|lertavler]]r med en [[Stylus|griffel]], der gav tegnene et kileformet udseende. Efterfølgende kunne [[lertavle|lertavlen]]n blive hærdet ved enten at blive lagt til tørre i solen eller ved at blive bagt. Det har betydet, at studiet af [[Mesopotamien]] (jf. [[assyriologi]]) er velsignet med en umådelig rig mængde af skriftlige [[Kilde (historievidenskab)|kildekilder]]r, der langt overgår, hvad der er til rådighed for de øvrige [[oldtidskulturer]].
Kileskriften spredte sig fra Mesopotamien til den øvrige nære Orient, men brugen af kileskrift forblev mest udbredt i Mesopotamien, hvor den først døde ud ca. 100 evt. I hele perioden fra ca. 3400 fvt. til 100 evt. blev de oprindelige tegninger efterhånden mere og mere stiliserede og antallet af tegn varierede betydeligt.
Linje 9:
Foruden til sumerisk og akkadisk blev kileskrift brugt til at skrive en lang række andre sprog i oldtidens nære [[Orient]], som alle betegnes som kileskrift ud fra deres ydre præg.
 
I modsætning til sumerisk, der som [[Hurrittisk (sprog)|hurrittisk]] er et [[isoleret sprog]], er [[akkadisk]] et [[semitisk]] sprog. Akkadisk bruges som en sproglig betegnelse for oldakkadisk (ca. 2300-2100 fvt.) samt de to [[dialekt]]er [[babylonisk]] og [[assyrisk]].
 
== Stilisering af kileskriften ==
Linje 19:
 
 
== Se også ==
* [[Babylon]]
* [[Babylonien]]
* [[Babyloniske tal og cifre]]
* [[Mesopotamien]]
* [[Assyrien]]
* [[Ebla]]
* [[Assyriologi]]
* [[Bisutun-inskriptionerne]]
* [[Fuente Magna og Pokotia-monolitten]]
 
== Eksterne kilder ==
* Her findes bl.a. henvisninger til en række digitale kileskriftsamlinger: http://cdli.ucla.edu/
* Jakob Bo Flygare: "''Verdens ældste skrift''" i [[SFINX]] 25. årgang (2002) nr. 3, ISSN 0105-7618
{{CommonscatCommonskat|Cuneiform}}
 
{{Højkulturer}}