Konghelle: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
Xqbot (diskussion | bidrag)
m robot Tilføjer: is:Konungahella; kosmetiske ændringer
m →‎Historie: Typo fixing, Replaced: Istedet → I stedet,
Linje 8:
På grund af byens strategiske beliggenhed ved Norges sydgrænse blev Konghelle tidligt et kongeligt magtcentrum. [[Snorre Sturlasson]] fortæller, at kong [[Sigurd Jorsalfar]] bosatte sig der, befæstede byen med en fæstning med voldgrav og opførte en kirke. Det er usikkert hvor borgen lå, men det antages, at det kan have været på den nuværende ''Klosterkullen'' ved Kastellegården. Konghelle var ikke bare kongernes by, men også en vigtig [[købstad]].
 
I år [[1135]] blev Konghelle angrebet og hærget af [[venden|vendiske]] styrker. De brændte borgen og kirken og plyndrede byen, og ifølge Snorre skal de have røvet et relikvieskrin med en splint af Kristi kors, givet til kirken af kong Sigurd Jorsalfarer. Omkring et århundrede senere skrev Snorre, at byen aldrig kom sig helt efter angrebet. IstedetI stedet blev [[Bergen]] den dominerende by i Norge, hvilket sandsynligvis ville være sket alligevel på grund den vigtige handel med [[Nordnorge]]. Omtrent samtidig blev Konghelle nævnt i [[England|engelske]] kilder som en norsk by.
 
Fra midten af [[1200-tallet]] blev Konghelle endnu vigtigere som rigets sydlige udpost under kong [[Håkon 4. Håkonsson]]. Han opførte en borg med ringmur på [[Ragnhildsholmen]] for at forsvare byen. Borgen blev en effektiv spærring i det nordre elveløb, som på den tid bare kaldtes ''Elven''. Under kong Håkon 4. blev også et [[Franciskanerordenen|franciskanerkloster]] bygget, samtidig med at det ældre [[Augustinerordenen|augustinerklosteret]] [[Kastelle kloster]] fra [[1100-tallet]] blev ombygget.