Holden: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
No edit summary
m småret
Linje 1:
[[Fil:Historical holden.JPG|thumb|250px|Holden FC, 1956]][[Fil:Holden Ute Silver.jpg|thumb|250px|Holden UTE (pick up)]][[Fil:Holden GTS manaro.JPG|thumb|250px|Holden GTS Monaro, 1974]]
'''Holden''' er et [[Australsk]] bilmærke, det blev grundlagt i [[1856]], af den da 21 årige James Alexander Holden. J. A. Holden indvandrede i 1852 fra [[Staffordshire]] i [[England]].
Holden er et Australsk bilmærke.
 
Det blev grundlagt i [[1856]], af den da 21 årige James Alexander Holden, der i 1852 indvandrede fra [[Staffordshire]] i [[England]]. Firmaet startede som sadelmagerværksted i [[Adelaide]], [[South Australia]], men avancerer til at bygge automobilkarrosserier i [[1914]].
I [[1924]] indgår de kontrakt med [[General Motors]] om udelukkende at producere automobilkarosserier til [[GM]] biler. Sideløbende producerer de [[tog]], [[bus]], og sporvognskarosserier. Arbejdsstyrken ervar i [[1924]] på 26002.600 ansatte. De er på det tidspunkt den største [[karosserifabrik]] udenfor [[Europa]] og [[Nordamerika]].
Året efter grundlægger [[General Motors]] et datterselskab, General Motors Australia, (GMA) med samlefabrikker i [[Perth]], [[Adelaide]], [[Melbourne]], og [[Sydney]]. Karosserierne bliver stadig bygget af Holden i [[Adelaide]]. Børskrakket i [[Wall Street]] i [[1929]] sender chokbølger down under, og GMA´'s bilsalg dropper næsten 90% i perioden [[1928]]-[[1932]].
 
I [[1931]] bliver Holden opkøbt af [[GM]], og skifter navn til General Motors-Holden´s Ltd. (GMHA).
I [[1936]] dukker ideen om en 100% Australsk bil op på GMHA’sGMHA's bestyrelsesmøde. Arbejdsstyrken er nu på 65006.500 ansatte, og omfatter masser af faggrupper og know-how.
I [[1937]] bygger de det første All-steel [[karosseri]], det bliver lanceret under navnet ”Unisteel”"Unisteel".
 
Da [[Australien]] er en del af det Britiske Commonwealth, bliver de involveret i den [[Anden verdenskrig]], og planerne om en Australsk bil skrinlægges. GMHA fabrikkerne får travlt med at producere krigsmateriel til hæren, herunder [[fly]] og [[marinemotorer]].
 
Ved krigens slutning genoptages projektet, og i [[1948]] præsenteres Holden 48-215 under stor festivitas som ”Australias"Australias own Car”Car"
Det påstås at det er et gammelt [[Buick]] projekt fra [[1938]], der er tilpasset og lanceret som Holden 10 år senere. Den detalje fremgår dog ikke af Australske bilhistoriebøger, men derimod i George H. Dammann´s ”Seventy"Seventy years of [[Buick]]".
I [[1951]] præsenteres en [[Pick-up]] version, og i [[1953]] kom efterfølgeren, Holden FJ.
Den afløses i [[1956]] af FE modellen der har moderne [[pontonkarosseri]].
Herefter følger en række ret ens udseende modeller der afsluttes med EK modellen i [[1961]].
I [[1962]] præsenteres EJ modellen der har et kantet "badekardesign" i tidens stil.
Med EK modellen kom Automatgearet til Holden. Førhen kunne den kun fås med 3-trins manuel [[gearkasse]]. Automatgearkasserne var den eneste komponent, der ikke var fremstillet i [[Australien]]. De var importeret fra [[GM]] i [[USA]], og også brugt i en del andre [[GM]] biler i [[USA]] og [[Europa]].
 
Holden eksporterer en række specialmodeller til [[England]], under navnet [[HSV]]. (Holden Sports Vehicle)