Trolle: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
nødvendig præcisering, når nogle danskere åbenbart tror sig beslægtet med Herluf Trolle
Linje 1:
[[Fil:Trollesköld-1.jpg|thumb|300px|Slægten Trolles våben ved gravkammeret i [[Næs Kirke]] ved [[Trollenæs]]]]
'''Trolle''' er en [[Sverige|svensk]] (oprindelig [[småland]]sk) [[uradel]]sslægt, som fører en [[trold]] i sit [[våben (heraldisk)|våben]], og hvis [[ane]]r kan følges tilbage til [[1300-tallet]]. Den levede også en tid i Danmark, men uddøde her til lands i [[1787]]. Navnet benyttes også af to danske [[borger]]lige slægter, der dog ikke er beslægtet med den svenske adelsslægt.
 
== Historie ==
[[Stamfader]] var [[ridder]]en Birger Knutsson, kaldet Birghe Trulle (død tidligst 1367). Hans søn væbner [[Birger Trolle]] (d. tidligst 1440) på Bo (nu Trollebo) i Lemnhults sogn i Småland blev far til rigsråden [[Birger Trolle]] (d. 1471) på Bergkvara i Bergunda sogn i Småland, som var far til [[Arvid Birgersson Trolle]]. Dennes søn [[Erik Arvidsson Trolle]] blev far til [[Gustav Trolle]].
 
Line 26 ⟶ 27:
 
== Andre Troller ==
Der er dels to danske borgerslægter med navnet Trolle, dels en lang række ubeslægtede, både i Danmark og Sverige. Den ene slægt kan føres tilbage til Rasmus Nielsen Trold (ca. 1692-1757), og dens medlemmer har markeret sig inden for [[jura]] og [[medicin]] og omfatter bl.a. juristen [[Jørgen Trolle]]. Polarforskeren [[Alf Trolle]] tilhører derimod den anden, som kan føres tilbage til værthusholder i København Børge Christopher Trolle (ca. 1709-1774).
 
[[Kategori:Adelsslægter fra Sverige]]