Ólafur Ragnar Grímsson: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
TobeBot (diskussion | bidrag)
m robot Tilføjer: yo:Ólafur Ragnar Grímsson
m Enkelt rettelse
Linje 1:
{{elefantridder|År=1996}}
'''Ólafur Ragnar Grímsson''' (født [[14. maj]] [[1943]] i [[Ísafjörður]], [[Island]]) er [[præsident]] i [[Island]] siden august [[1996]]. Han er landets femte præsident, og blev genvalgt i [[2000]] og [[2004]]. Grímsson er i dag ikke tilknyttet noget [[politisk parti]].
 
Grímsson er uddannet i [[økonomi]] og [[statskundskab]] fra [[University of Manchester]] i [[1970]]. Han har været [[professor]] ved [[Háskóli Íslands]]. Han var medlem af [[Altinget]], finansminister [[1988]]-[[1991]] og formand for det [[venstreorienteret|venstre]]-[[liberal]]e parti [[Folkealliancen]] fra [[1987]] til [[1995]].
 
Grímsson er den første præsident, der har benyttet sig af artikel 26 i landets forfatning, der giver præsidenten mulighed for at nedlægge [[veto]] mod et lovforslag fra Altinget og dermed sende loven til [[folkeafstemning]]. Det skete [[2. juni]] [[2004]]. Loven handlede om landets [[kommunikationsmedium|massemedier]]. Præsidentens beslutning blev af såvel politikerpolitikere som jurister betragtet som kontroversiel. Nogle opfattede det som et angreb på Altinget og den parlamentariske suverænitet, mens juraeksperterne diskuterede, hvorvidt artikel 26 overhovedet er gyldig. Lovforslaget kom imidlertid ikke til folkeafstemning, idet regeringen valgte at trække det tilbage.
 
I januar [[2008]] bekendtgjorde Grímsson i sin nytårstale, at han genopstiller for en fjerde periode senere på året. I maj havde ingen meldt sig som udfordrer.