Natriumnitrat: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
m Natriumnitrat (primært fra oversættelse fra enwiki)
 
m stav
Linje 1:
 
{{kemiboks ny
|BilledFil = NaNitrate.png
}}
 
'''Natriumnitrat''' er en [[uorganisk]] [[kemisk forbindelse]] med [[Kemisk formel|formlen]] {{chem|NaNO|3}}. Det er et [[salt]], som også kaldes ''Chile salpeter'' eller ''Peru salpeter'', for derved at kunne skelne det fra ''almindelig'' [[saltpetersalpeter]] som er kaliumnitrat. Natriumnitrat er et hvidt pulver som er let opløseligt i [[vand]]. [[Mineral]]et kendes også under navnet '''[[nitratin]]''' eller '''soda [[niter]]'''. Natriumnitrat benyttes til gødning, som ingridiens i [[røgbombe]]r, som [[konserveringsmiddel]] i madvarer, og som raketbrændstof. Tidligere blev forbindelsen udvundet extensivt til glas- og [[pottemagerkunst]].
 
Før [[Haber–Bosch process]]en (en process til at [[Kvælstoffiksering|[[fiksere nitrogen]]) blev opfundet, var udvinding af chile salpeter så god en forretning, at [[Chile]] angreb sine allierede, [[Peru]] og [[Bolivia]], i 1879 og overtog de størst kendte [[aflejring]]er af chile salpeter; krigen går under navnet [[Salpeterkrigen]]. Verdens største aflejringer af [[caliche] (en blanding af [[gibs]] (CaSO<sub>4</sub>&nbsp;·&nbsp;2&nbsp;H<sub>2</sub>O), [[Natriumklorid]], samt [[sand]] og salte primært bestående af natriumnitrat og [[kaliumnitrat]] (KNO<sub>3</sub>) er beliggende i det nordlige [[Chile]] i [[Atacamaørkenen]]. De tidligere chilenske saltpeter miner, [[Humberstone]] og [[Santa Laura]] kom på [[UNESCOs Verdensarvsliste]] i 2005.
 
Natriumnitrat syntetiseres også industirelt ved at neutralisere [[saltpetersyresalpetersyre]] med [[natriumkarbonatnatriumcarbonat]].