Xenofon: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
No edit summary
m Gendannelse til seneste version ved Luckas-bot, fjerner ændringer fra 85.218.209.216 (diskussion | bidrag)
Linje 5:
Xenofon blev født i [[Athen]] omkring 425 f.Kr. af en velhavende familie (søn af Gryllus) og viser i sine værker, at han er veluddannet med et godt kendskab til tidens toneangivende litteratur. I 20-års alderen møder han filosoffen [[Sokrates]] og slutter sig til hans kreds. Xenofon er stærkt præget af den berømte filosof og bevarer gennem hele livet en indgående interesse for emner som [[etik]], [[opdragelse]] og [[pædagogik]] sammen med en god portion skepsis over for [[demokrati]]et.
 
Deltog i [[Kyros den yngre|Kyros]]' oprør 401 f.Kr. og anførte mesterligt de 10.000 grækeres hjemtog. Han var stabsofficer hos [[Agesilaos af Sparta]], derfor kom han i eksil fraåplålålåylåylålålinfra 394 f.Kr. Under sin landsforvisning bor Xenofon på et landsted nær ved [[Olympia (oldtiden)|Olympia]] sammen med sin kone og to børn. Her begynder han det forfatterskab, som han stadig er berømt for 2400 år efter.
 
Xenofon skrev både praktiske håndbøger om hesteopdræt, [[værk]]er om [[økonomi]] og [[statsforfatning]], om den gode familiefar og egentlige historiske værker. Og det er ikke kun ''[[Anabasis]],'' der som krigsreportage regnes for en nyskabelse fra hans hånd. Hans erindringer om Sokrates (''Memorabilia'') går for at være en af verdens første biografier, ligesom ''[[Kyrupædien]]'' ("[[Kyros 2.|Kyros']] opdragelse") kaldes verdenshistoriens første roman. Alt i alt tre nyskabelser, der har vist sig at være levedygtige helt frem i vores tid.