Ørkenkrigen: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
mNo edit summary
Linje 89:
Den [[9. december]] indledte [[Western Desert Force]] — sammen med enheder fra den indiske 4. division og den britiske 7. panserdivision et britisk modangreb. Italienerne blev taget fuldstændig på sengen, og allerede den [[10. december]] havde de britiske og indiske styrker taget over 20.000 italienske fanger. Den følgende dag stødte de britiske og indiske styrker frem mod [[Sollum]]. De fik støtte fra [[Royal Navy]], hvis skibe beskød mål i området. [[Sidi Barrani]] faldt samme dag.
 
Til O'Connor's rædsel udskiftede Wavell herefter den erfarne 4. indiske division (som i hast blev sendt til [[Port Sudan]] - se [[Felttoget i Østafrika (2. verdenskrig)]]) med den nyligt ankomne australske 6. division. Australierne fortsatte presset og erobrede [[Bardia]] og [[Tobruk]] uden at støde på videre modstand. I starten af februar var italienerne på hastigt tilbagetog langs kysten, forfulgt af australierne. O'Connor beordrede 7. panserdivision til at rykke frem over land gennem [[Mechili]] til [[Beda Fomm]] og der afskære italienernes retræterute. Generalmajor [[Michael O'Moore Creagh]] skabte en flyvende kolonne til formålet, "Combe Force",
som skyndte sig i forvejen og opstillede en vejspærring. Det var et tæt løb, men briterne nåede først og tog omkring 25.000 mand, 200 kanoner, 100 tanks og 1.500 kørehøjer efter en hård kamp den [[6. februar]]. Gennem hele denne operation havde italienerne overbevist sig selv om at de var kraftigt i undertal, selv om det modsatte var tilfældet. Hurtig handling fra briternes side førte til, at der blev taget 130.000 italienske fanger, mens de britiske tab var på omkring 2.000. Den britiske krigsminister [[Anthony Eden]] omformede sin premierministers berømte tribut: "Aldrig er så meget blevet overgivet af så mange til så få". De resterende italienske styrker trak sig tilbage til [[El Agheila]] den [[9. februar]] [[1941]].
 
I løbet af slaget var Western Desert Force blevet omdøbt til det britiske XIII Korps.
 
== Rommels første offensiv ==