Lunds Universitet: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
Tilføjer trivia, galleri og henvisninger
småret
Linje 1:
<nowiki>Indsæt tekst her som ikke skal wikiformateres</nowiki>[[Fil:Lunds universitetsbyggnad2007.jpg|thumb|300px|right|<center>Lund Universitet</center>]]
 
'''Lund Universitet''' blev grundlagt i [[1666]] og er det andet ældstenæstældste [[universitet]] i [[Sverige]].
 
== Historie ==
Lund Universitet blev oprettet som en del af forsvenskningen[[forsvenskning]]en efter, at Sverige i [[1658]] erobrede [[Skåne]], [[Halland]] og [[Blekinge]]. Allerede [[Karl 10. Gustav af Sverige|Karl X Gustav]] priste sådanne planer. Initiativet blev taget af kirken og det kommende universitets første rektor [[Bernhard Oelreich]] ([[1626]]-[[1686]]), som vakte [[Magnus Gabriel De la Gardie]]s interesse for et universitet i [[Lund (Sverige)|Lund]]. Beslutningen om oprettelsen kom i [[1666]], og selve akademiet blev indviet den [[28. januar]] [[1668]]. Formålet var at skabe et universitet, der kunne måle sig med de bedste udenlandske, men frem for alt udgøre et midtpunkt for uddannelse af svenske præster, som skulle pumpes ud i de fra Danmark nyerobrede landsdele. Præsterne var kongens vigtigste redskab i forsvenskningsprocessen på grund af det tilsyn, de øvede med den almindelige befolkning. Den omnationaliserede danske biskop [[Peder Winstrup]] bakkede svenskekongen op i hans planer og mente, at en ny højere læreanstalt skulle tvinge skånske studenter til at holde sig inden for det svenske riges nye grænser. Tidligere havde det store flertal af skåninger studeret ved [[Københavns Universitet]]. Den kommende forsvenskning af skåningerne måtte således udøves på alle samfundsplaner. Det nye læresæde blev navngivet til minde af [[Karl X Gustav]], som på det tidspunkt var død, og blev kaldet Regia Academica Carolina.
 
I dag er Lund universitet med syv fakulteter, forskningscentrum samt særhøjskoler den største enhed for forskning og højere udddannelse i [[Skandinavien]]. Til største del ligger universitetet i Lund, men et antal uddannelses- og forskningsinstitutioner ligger i [[Malmø]] (ved siden af [http://www.mah.se/default____12978.aspx [Malmö högskola]]) og [[Helsingborg]] ([[Campus Helsingborg]] - filial af Lund Universitet).
 
== Trivia ==