Scottish National Party: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
m robot Tilføjer: kw:Scottish National Party
Twid (diskussion | bidrag)
SNP er ikke oppositionsparti
Linje 27:
|website =
}}
'''Scottish National Party''' (''SNP'') (Skotske Nationale Parti) er et [[socialdemokratisme|socialdemokratisk]] parti i [[Skotland]], som arbejder for et [[separatisme|selvstændigt]] Skotland. På [[skotsk]] hedder partiet ''Scottis Naitional Pairtie'' og på [[skotsk gælisk]] hedder det ''Pàrtaidh Nàiseanta na h-Alba''. Partiet harkonkurrerer regelmæssigtmed været det næststørste[[Labour]] i meningsmålingerne om at være Skotlands største parti. Aktuelt er partiet repræsenteret i [[Underhuset|Det britiske Underhus]], [[Skotlands parlament]] og [[Europaparlamentet]].
 
SNP er med sine 2647 repræsentanter det største [[oppositionsparti]]parti i det 129 medlemmer store [[skotske parlament]]. Nicola Sturgeon er partiets næstformand, og lederdet afhar oppositionenregeringsmagten i det skotske parlamentSkotland. Parlamentets formand, [[George Reid]], er ligeledes fra SNP.
 
== Historie ==
Linje 45:
Partiets 6 medlemmer i det britiske parlament samarbejder med det [[Wales|walisiske]] parti [[Plaid Cymru]]. I 2005 havde partierne et valgkampssamarbejde. Partiets 2 medlemmer af Europaparlamentet tilhører gruppen [[European Green Alliance]], som ud over Plaid Cymru bl.a. også omfatter svenske [[Miljöpartiet]].
 
Partiets leder har forud for valget til det skotske parlament 3. maj 2007 gjort sig til talsmand for en skotsk folkeafstemning omkring forholdet til [[Storbritannien]]. Folkeafstemningen skalskulle afholdes indenfor de første 100 dage med en ny regering, hvori SNP indgår.
 
== Partiledere ==