Aulum: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
Gywerd (diskussion | bidrag)
m Rettet til mere objektiv formulering - årstal på gammelt navn og ekstra reference.
Gywerd (diskussion | bidrag)
m Organisering i afsnit
Linje 42:
|landiso = DK
}}
'''Aulum''' eller '''Avlum''' ligger i [[Vestjylland]] og er en [[stationsby]] i [[Aulum Sogn]] med 3.057 indbyggere (pr. [[2009]]) <ref>[http://www.statistikbanken.dk/BEF44 Statistikbanken Tabel BEF44]</ref>, beliggende mellem byerne [[Herning]] og [[Holstebro]]. Den officielle stavemåde var i en periode "Avlum" jf Dansk Sprognævn (denne stavemåde accepteres ikke af indfødte Aulumboere - DSB opsatte i 1970'erne et skilt med "forkert" stavemåde; men måtte som følge af en underskriftsindssamling rette tilbage). I middelalderen (1325) hed byen Aflum<ref>[http://www.denstoredanske.dk/Danmarks_geografi_og_historie/Danmarks_geografi/Jylland/Aulum Den store Danske: Aulum]</ref>, der betyder avlested<ref>[http://www.ngw.nl/int/den/a/aulumh.htm Aulums Byvåben]</ref> (jf [[Jens Peter Trap|J.P.Trap]]: [[Statistisk-topografisk Beskrivelse af Kongeriget Danmark|Danmark]]). Tidligere hovedby i [[Aulum-Haderup Kommune]], men indgår nu i [[Herning Kommune]] som hører til [[Region Midtjylland]].
 
== Historie==
'''Jf [[Jens Peter Trap|J.P.Trap]]: [[Statistisk-topografisk Beskrivelse af Kongeriget Danmark|Danmark]]'''
I middelalderen (1325) hed byen Aflum<ref>[http://www.denstoredanske.dk/Danmarks_geografi_og_historie/Danmarks_geografi/Jylland/Aulum Den store Danske: Aulum]</ref>, der betyder avlested<ref>[http://www.ngw.nl/int/den/a/aulumh.htm Aulums Byvåben]</ref> ().
 
== Uenighed om stavemåden ==
Jf Dansk Sprognævn er den officielle stavemåde "Avlum". Men denne stavemåde accepteres ikke lokalt: DSB opsatte i 1970'erne et skilt med "forkert" stavemåde; men måtte som følge af en underskriftsindssamling rette tilbage.
 
== Kilder ==