Relæ: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
Luckas-bot (diskussion | bidrag)
m robot Tilføjer: sh:Релеј
lidt mere om funktion og anvendelse
Linje 8:
Et relæ består af en [[elektromagnet]] ([[solenoide]]), et anker og et større eller mindre antal kontakter.
 
Når der sendes elektrisk strøm gennem elektromagnetens vikling, tiltrækkes den ene side af ankeret af [[magnetfelt]]et. Ankeret er ophængt, så det samtidig skubber til midter-benet i et eller flere kontaktsæt, som derved skifter stilling.
Når strømmen afbrydes, skubber fjedervirkningen i midter-benet ankeret tilbage i udgangsstillingen. Mange relæer har en ekstra fjeder til at trække ankeret tilbage, når kontaktsættet ikke kan give fjederkraft nok.
Ankeret er ophængt så den samtidig skubber til midter-benet i et eller flere kontaktsæt som derved skifter stilling.
Når strømmen afbrydes skubber fjedervirkningen i midter-benet ankeret tilbage i udgangsstillingen. Mange relæer har en ekstra fjeder til at trække ankeret tilbage når kontaktsættet ikke kan give fjederkraft nok.
 
== Anvendelse ==
Et relæ bruges til:
* At styre en højspændingskreds med et lavspændingssignal.
* At isolere styrekredsen fra den styrede kreds, når de har forskellig potentiale, for eksempel når en enhed forsynet fra lysnettet, styres fra en lavspændingskontakt.
* At udføre logiske funktioner. For eksempel, er en boolsk AND (og)-funktion lavet ved, at forbinde relækontakter i serie, i OR (eller)-funktionen er kontakterne forbundet parallel. På grund af deres opførsel ved fejl, sammenlignet med en halvleder, bruges de ofte i sikkerhedskritisk logik, som kontrolpanelene på maskiner til håndtering af radioaktiv affald.
* Til at lave lyde. Et relæ kan laves om til en [[''buzzer]]'' ved at forbindeserieforbinde spolen med en normalt lukkedelukket kontakterkontakt. Når detder tilføres en spænding til relæet, åbnes kontakten, der leverer spænding til spolen, og kontakten falder derfor tilbage til udgangspositionen. Cyklusen gentager sig selv, så længe der tilføres spænding, og relæet afgiver en hørbar frekvens. Det anvendes bl.a. til bilers [[Horn (apparat)|horn]]. Det kan blive forbedret yderligere til en [[dørklokke|elektrisk klokke]] ved at forlænge den bevægende kontakt, så den kan ramme en [[klokke (instrument)|klokke]].
 
Hvor større spændinger/strømme skal styres, bruges en [[kontaktor]].
 
== Nummerering af tilslutninger ==
Line 26 ⟶ 25:
Andet ciffer er funktionscifferet, og angiver hvilken funktion den enkelte kontakt har. En almindelig brydekontakt har numrene 1 og 2, og en sluttekontakt har numrene 3 og 4, hvor det ulige tal vendes mod forsyningen.
Dvs. at f.eks. tilslutning nr. 33 sidder på kontakt nr. 3 i sættet og er en sluttekontakt.
 
Ved relæer monteret i sokkel er det soklens nummerering, der følges, og derfor ikke foranstående retningslinier.
 
== Elektrisk symbol ==