Tantra: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
No edit summary
m Gendannelse til seneste version ved TobeBot, fjerner ændringer fra 62.107.151.249 (diskussion | bidrag)
Linje 1:
'''Tantra''' ([[sanskrit]] तन्त्र ''tantra'' "væv" eller "lære") eller '''tantrisme''' er en betegnelse for flere [[religion|religiøst]]-[[esotericisme|esoteriske]] traditioner med rod i [[Indien]]s religioner. Forenklet sagt er tantra simpelthen indisk okkultisme med ikke så få paralleller til vestlig okkultisme.
jeg har lavet en sang om tantra ny version:
 
Tantra findes såvel i [[hinduisme]]n som i [[bön]]po, [[buddhisme]]n og [[jainisme]]n. Blandt de fænomener, der normalt går igen i de forskellige tantriske versioner, er troen på [[mantra]]er (magiske navne og lyde), [[yantra]]er (magiske diagrammer) og [[mandala]]er (omfattende magiske diagrammer, der afbilder hele det spirituelle kosmos).
Tantra Tantra Tantra
dyrk tantra
med miiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiig
year it's hard to dyrke tantra
 
Grundtanken i tantra er, at påkalde en kraft i naturen (ofte kaldet [[Shakti]]) og tøjle og bruge denne kraft via esoteriske teknikker, som kun den indviede tantriske mester og lærer - den såkaldte [[guru]] - kender i deres fulde udstrækning. Formålet kan bl.a. være at effektuere sine personlige ønsker via rituaerne og overnaturlige kræfter - såkaldt rituel magi, herunder de såkaldte siddhier, som menes opstået ved meditation. Eller målet kan være via de tantriske øvelser at "brænde karma af" for dermed hurtigere at nå den hinduistiske forløsning ([[moksha]]) ud af den fysiske virkelighed.
 
Tantra har i sine forskellige former eksisteret i [[Indien]], [[Kina]], [[Japan]], [[Tibet]], [[Nepal]], [[Bhutan]], [[Pakistan]], [[Sri Lanka]], [[Korea]], [[Cambodia]], [[Burma]], [[Indonesien]] og [[Mongoliet]]<ref>White (2000), p. 7</ref>.
Tantra Tantra Tantra
 
få den i ryggen
Religionsforskeren David Gordon White foreslår følgende meget tantra-velvillige definition:
year tantra
 
year it's hard to dyrke Tantra
{{citat|"Tantra er den gruppe østerlandske trosforestillinger og praksisser, som – idet den tager udgangspunkt i det princip, at det univers, vi oplever, intet andet er, end den konkrete manifestation af den guddommelige energi fra den guddom, som skaber og opretholder universet – forsøger rituelt at tilvende sig denne energi og kanalisere den på kreative og emancipatoriske måder inden for det menneskelige mikrokosmos."<ref>White (2000), p. 9</ref>}}
 
En tantra betegner endvidere traditionelt en [[tekst]], der omhandler religiøse emner.
 
Både traditionelt og i moderne tid er begrebet desuden blevet brugt om [[spiritualitet|spirituelle]] praksisser, der forener [[seksualitet]] og spiritualitet.
 
== Buddhistisk tantra ==
Buddhistisk tantra adskiller sig fra ovenstående forklaring. I buddhistisk tantra arbejdes med analyse af alle opståede fænomener for derigennem at indse en manglende dualisme mellem subject og object (den, der ser og det, der ses). I buddhismen er der ingen guddom eller guddommelig energi. Til buddhistisk tantra eksisterer nogle forklarende tekster og ritualer, der alle er med til at udvikle den praktiserendes forståelse af sindets grundlæggende natur. '''Mantraer''' bruges til at skabe forbindelse til det erkendte sind, men er på ingen måde magiske, da der ikke eksisterer sand magi ifølge de buddhistiske belæringer. På samme måde bruges '''yantraer'''. De repræsenterer egenskaber i det erkendte sind.
 
== Noter ==
{{reflist}}
 
== Litteratur ==
* {{cite book|last=White|first=David Gordon (ed.)|year=2000|title=Tantra in Practice|publisher=Princeton University Press|isbn=0-691-05779-6}}
 
{{stub}}
 
[[Kategori:Religion]]
[[Kategori:Spiritualitet]]
 
[[ar:تانترا]]
[[be:Тантрычны секс]]
[[bg:Тантра]]
[[ca:Tantra]]
[[cs:Tantrismus]]
[[de:Tantra]]
[[en:Tantra]]
[[es:Tantra]]
[[et:Tantrad]]
[[fi:Tantra]]
[[fr:Tantrisme]]
[[he:טנטרה]]
[[hi:तन्त्र]]
[[it:Tantra]]
[[ja:タントラ教]]
[[lt:Tantra]]
[[ml:തന്ത്രശാസ്ത്രം]]
[[nl:Tantra]]
[[no:Tantra]]
[[pl:Tantra]]
[[pt:Tantra]]
[[ro:Tantra]]
[[ru:Тантра]]
[[simple:Tantra]]
[[sk:Tantrizmus]]
[[sl:Tantra]]
[[sv:Tantra]]
[[tr:Tantra]]
[[uk:Тантра]]
[[vi:Đát-đặc-la]]
[[zh:密續]]