HeLa-celler: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
oversat fra sv.wiki version 10902011
 
m rettelse
Linje 2:
'''HeLa-celler''' er celler, som isoleredes fra en tumor i en patient med [[livmoderhalskræft]] og som anvendes over hele verden til cellebiologisk, virologisk og molekylærbiologisk forskning. De var de første menneskelige celler fra hvilke en permanent udødelig cellelinje blev skapt og som deler sig ubegrænset i [[cellekultur]]. De har fået navn efter den 31-årige patient, [[Henrietta Lacks]], fra hvem cellerne isoleredes i 1951 umiddelbart før hendes død.
 
Cellelinjen blev dannet af forskeren [[George Otto HeyGey]] ved [[Johns Hopkins University]] uden patientens kendskab dertil, hvilket i 1990 ledte til en retsag, hvor Californiens højeste domstol til slut fastsatte, at væv og celler fra en person ikke er dennes egendom, hvormed de kan kommercialiseres.
 
Der findes mange varianter af HeLa-celler, som er blevet udviklet mens de er blevet syrket i cellekulturer verden over, men alle cellerne stammer altså fra Henrietta Lacks. Det er estimeret, at den totale masse af eksisterende HeLa-celler langt overstiger massen af resten af Lacks' krop.