Norges Kommunistiske Parti: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
mNo edit summary
Linje 1:
Norges Kommunistiske Parti (forkortet NKP) blev stiftet i 1923, ogefter er etat [[revolutionær]]t,Det [[anti-kapitalistnorske Arbeiderparti]]isk ogbesluttede at melde sig ud af [[anti-fascistKomintern]]isk parti. Partiet blevvar under [[besættelsen]]2. verdenskrig blevet gjort illegale af den tyske besættelsesmagt i [[Norge]], illegaltpartiet ogvar drogdybt derfor modstandskamparrangeret i krigsårenemodstandsarbejde. fraPartiets 1940ungdomsorganisation var frem til 19452006 [[Norges Kommunistiske Ungdomsforbund]], idag hedder det [[Ungkommunistene i Norge]].
 
Partiet er det mest forfulgte parti i Norge, med overvågning, registering, boykot, hets og latterliggørelser, men har efter eget udsavn aldrig svigtet socialismen idé.
Linje 5:
Parti beskriver sig selv som et venstrefløjs parti, men også et klassekampsparti, og arbejder for enhed mellem venstrefløjskræfter.
 
Under anden verdenskrig var partiets holdning i starten truffet på ikke-angrebspagten mellem Tyskland og Sovjetunionen. NKP var det første parti som blev forbudt under den tyske besættelse af Norge, og partiets bar fra partiets reorganisering i 1942 en aktiv rolle i modstandskampen frem til befrielsen. Parti udgiver ugeavisen [[Friheten]], som er grundlagt som et illegalt blad i 1941 under besættelsen (1940-1945).
 
[[Portal:Kommunisme]]