Tretten minutter over fire: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
m →‎Danske Udgaver: int. henv. tilføjet
m Flertydige WL: kapitelkapitel (bog), mysteriumGåde
Linje 1:
'''Tretten minutter over fire''' (en: ''The Clocks'') er en [[Agatha Christie]] [[kriminalroman|krimi]] fra [[1963]]. Den udkom på dansk i 1961, og [[Hercule Poirot]] optræder først i [[kapitel (bog)|kapitel]] 14 (af 29), hvor han bliver opsøgt af ''Colin Lamb''.
 
== Plot ==
Linje 5:
''Tretten minutter over fire'' er dels fortalt i [[Fortællerrollen i litteraturen|tredje person]], dels fortalt af Colin Lamb, hvis far er en af Poirots gamle venner.<ref> I bogen afsløres det ikke direkte, hvilken af Poirots venner, men Osborne (1982) mener, at der er flere spor, der peger på ''Superintendant Battle'', som Poirot stiftede bekendtskab med i [[Kortene på bordet]]. </ref> Dette fortælletekniske kneb benytter Christie til at præsentere de [[kriminaltekniske spor|spor]] fra forskellige synsvinkler, således at kriminalgåden bliver vanskeligere at gætte.
 
En del af gåden drejer sig om årsagen til, at fire ure på et gerningssted alle er gået i stå præcis tretten minutter over fire. Ideen er original, men opklaringen giver ikke nogen præcis forklaring på dette [[Gåde|mysterium]]. <ref>jf. Osborne (1982], s. 202 og Barnard (1980), s.191. </ref>
 
Poirot studerer sideløbende med opklaringen både virkelige og fiktive [[kriminalforfatter]]e, og hans kommentarer til bl.a. [[Arthur Conan Doyle]] er formentlig identiske med Christies personlige opfattelse af sine konkurrenter. Et manuskript af en af de fiktive forfattere er medvirkende til, at Poirot løser gåden.