Roscelinus: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
m robot Tilføjer: zh:羅塞林
m Sætter i FD. Mangler både fødsels- og dødsår. Tjek venligst og fjern Kategori:Tjek fødsels- og dødsår.; kosmetiske ændringer
Linje 3:
== Levned ==
 
Roscelinus er den første kendte [[skolastik|skolastiker]]er i egentlig forstand, men hans værker er ikke overleveret til i dag, og hans doktriner er primært overleveret gennem [[Anselm af Canterbury]], [[Peter Abelard]] og [[Johannes af Salisbury]].
 
Den eneste tekst vi har fået overleveret fra Roscelinus selv, er et brev skrevet til Abelard om [[treenigheden]], brevet er dog mest kendt for at beskrive Abelard nedsættende pga. hans uheldige omstændigheder ([[kastration]]).
Linje 9:
Han studerede i [[Soissons]] og [[Reims]], Frankrig, og blev derefter tilknyttet katedralen i [[Chartres]], og derefter [[kannik]] i Compiègne. I [[1092]] blev hans fortolkning af Treenigheden imidlertid fordømt på et [[koncil]] ledet af [[Ærkebiskop|ærkebiskoppen]] af Reims, han trak sine påstande tilbage, formodentlig for at undgå at blive stenet af en folkemængde. Roscelinus flygtede til [[England]], men gjorde sig også der upopulær ved at angribe Anselm af Canterburys doktriner. Roscelinus måtte endnu en gang flygte, denne gang til [[Rom]], hvor han igen blev forligt med [[Den katolske kirke|kirken]]. Han vendte så tilbage til Frankrig for at undervise i [[Tours]] og [[Loche]] i [[Bretagne]], her havde han Abelard som elev. Til slut blev han kannik i [[Besançon]], det seneste tidspunkt hans nævnes er i 1121, da han talte imod Abelards syn på Treenigheden.
 
== Doktriner ==
 
Roscelinus regnes for ophavsmanden til [[nominalisme]]n – og det i en ekstrem form. Han stod således for en ekstrem udgave af standpunktet om, at det partikulære kommer ''før'' det almene. Ifølge Roscelinus var [[universal|universalerne]]erne (almenbegreberne) kun et pust med stemmen (''flatus vocis''), med den mente han at universalerne kun var ord, og dermed rent fysiske begivenheder. Rigtigt farligt blev det da han skrev, at det kun var vores ord, der forhindrede os i at opfatte Treenighedens tre dele som tre forskellige [[Substans|substanser]] (dvs. tre guder). Hvis de tre reelt var én substans (una res), var vi tvunget til at mene at [[Gud|Faderen]] og [[Helligånden]] blev inkarneret sammen med [[Jesus|Sønnen]]. Denne påstand måtte han trække tilbage i på konciliet i Reims (1092).
 
{{FD|Ukendt|Ukendt}}
 
[[Kategori:Personer fra middelalderen]]
[[Kategori:Filosoffer fra Frankrig]]
[[Kategori:Filosofi i middelalderen]]
[[Kategori:Tjek fødsels- og dødsår]]
 
[[ca:Roscelin de Compiègne]]