Historicisme (arkitektur): Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
m →‎Litteratur: es iw fix
lix
Linje 1:
{{redirflertydig|Historicisme}}
'''Historicismen''' eller '''Eklekticisme''' er en fællesbetegnelse for en europæisk [[arkitektur]]strømning, hvor mander efterlignede tidligere tiders stilarter. I Europa blevblomstrede den anvendt i perioden ca. [[1820]]-[[1900]]. I [[Danmark]] især i perioden [[1850]]-[[1910]], dogog i kirkearkitektur helt frem til omkring [[1940]].
 
På grund af de nye byggetekniske muligheder med anvendelse af [[støbejern]] og [[cement]] kunne stort set alt lade sig gøre. HistoricismensMen historicismens bygninger er derfor ikke tro kopier af de originale bygninger, men blever ofte forstørret og forgrovet i udtryksformerne. Man trak på samtligeSamtlige klassiske stilarter ogblev blandedeblandet efter forgodtbefindende, en slags "katalog-arkitektur". Man tillagde deDe ældre stilarter tillagdes bestemte værdier, som man så villeskulle videregivevideregives til nybygningen ved at genbrugegenbrug af stilens symboler. Nationalmuseets Klunkehjem er et eksemepl på, at boligerne blev indrettet på samme måde.
 
I modsætning til [[funktionalisme]]n, der tog afstand fra det overpyntede og gik i modsat retning, mod enkelheden, var historicismen nærmest at betegne som stilforvirring. Historicismen var udbredt i hele [[Europa]]. Man kan drage enEn parallel tiler [[postmodernisme]]n fra 1980’erne.
 
== Historicismens stilarter ==
Linje 14:
* [[Nationalromantik (arkitektur)]]
 
== Bygninger i historicistisk stilhistoricisme ==
* [[Det Kongelige Teater]]
* [[Ny Carlsberg Glyptotek]]
Linje 20:
* [[Kommunehospitalet]]
* [[Zoologisk Museum]] (i Krystalgade, i dag anvendt af universitetsadministrationen)
* [[Universitetsbiblioteket]], i dag administration
* [[Væksthuset]] i [[Botanisk Have (København)|Botanisk Have]]
* [[H.C. Andersen Slottet]], det første Kunstindustrimuseum
* De fleste kirker i de københavnske brokvarterer fra [[Sankt Johannes Kirke (Københavns Kommune)|Sankt Johannes Kirke]] (1861) til [[Grundtvigs Kirke]] (1940).
 
Linje 29:
* [[Johan Daniel Herholdt (arkitekt)|Johan Daniel Herholdt]]
* [[Christian Hansen (arkitekt)|Christian Hansen]]
* Theofilius Hansen
* [[Gustav Friederich Hetsch]]
* [[August Klein]]