Legion Condor: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
Luckas-bot (diskussion | bidrag)
m robot Tilføjer: hu:Condor légió
mNo edit summary
Linje 2:
'''Legion Condor''' var en [[nazityskland|tysk]] ekspeditionsstyrke og en [[deling]], som bestod af styrker fra alle grene af det tyske forsvar (luftvåben, panser, efterretningstjeneste, transportenheder, marine- og uddannelsesenheder), som blev sat ind i [[Den Spanske Borgerkrig]] på nationalisternes side. Legionen, som formelt set var et [[Luftwaffe]]-korps, er blevet berygtet for angrebet på [[Guernica]].
 
Den [[27. april]] [[1937]] angreb Legion Condor [[Baskerlandet (region)|baskernes]] hellige by Guernica med granater og brandbomber. Efter få timer var byen 70 pct. ødelagt og op mod 2.000 mennesker var dræbt. Bombningen medførte stærke internationale reaktioner og fik [[Pablo Picasso]] til at male sit berømte maleri, Guernica. Bombningen var første gang, man i praksis afprøvede [[tæppebombning]], hvor man bruger et stort antal bomber enten for at ødelægge materiel eller for at demoralisere befolkningen.
 
Legion Condor bistod nationalisterne under [[Franco]] gennem hele borgerkrigen. Da den begyndte befandt stort set alle de tropper, som var loyale mod Franco, sig i Spansk Marokko. I første omgang bidrog Nazi-Tyskland med tre Ju 52-fly til at transportere tropperne til det spanske fastland. Da borgerkrigens stillinger begyndte at låse sig fast i oktober 1936 og republikanerne begyndte at gå frem på flere frontafsnit, besluttede den tyske regering at forstærke hjælpen til Franco. Den 16. november ankom de første tyske soldater til Sevilla. Under Winteroperation Rügen blev et Luftwaffe-korps på ca. 4.500 mand udstationeret i Spanien. Alle tyske styrker i Spanien blev indlemmet i korpset, som fik navnet Legion Condor. Personel fra Luftwaffe udgjorde det største kontingent.