Svanemøllevej: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
m Typo fixing, typos fixed: m. fl. → m.fl.
Linje 1:
'''Svanemøllevej''' er en [[vej]] på [[Østerbro (København)|Østerbro]] i [[København]]. Den strækker sig over 1,9  km. fra [[Ryvangs Allé]] ved [[Svanemøllens Kaserne]] i syd til Margrethevej i nord og går parallelt med [[Strandvejen (København)|Strandvejen]] og fortsætter ind i [[Hellerup]] i [[Gentofte Kommune]]. Den blev anlagt for at aflaste den dengang meget smalle og stærkt trafikerede Strandvej på stykket fra [[Svanemøllen]] til [[Tuborg]], og i en periode kørte også sporvognen igennem her. Det er forklaringen på, at vejen er så uforholdsmæssigt bred.
 
Vejen har fået sit navn i [[1904]]. I forhold til det nuværende vejforløb har det stykke, der har hedder Svanemøllevej dog ændret sig lidt frem og tilbage siden.
Linje 8:
 
[[Svanemøllen]], som har lagt navn til både S-togsstationen og denne vej, lå her. Dyrenavnet antoges angiveligt på grund af en nærliggende svanedam. Møllen kaldtes også Bagernes Mølle og blev opført i 1700-tallet. Under briternes belejring og [[Københavns bombardement|bombardement af København]] i [[1807]] brugte de møllen som base. Møllen brændte i [[1892]]. En rest stod tilbage og blev brugt som værtshuset Fokina. Under [[besættelsen]] blev værtshuset saboteret, som en af de få bombeangreb direkte på [[værnemagt]]ens soldater.
''(Kilde: Bo Bramsen m. fl. ”Strandvejen før og nu” (1995) s. 21-22)''
 
== Nævneværdige bygninger i gaden ==
Linje 34:
== Litteratur ==
* Knud-Erik Ziirsen, Birgit Weylandt, Johan Adam Linneballe (red.), ''Ryvangskvarteret: Et villakvarter i København'', København: Ryvang Kvarterets Grundejerlag, i kommission hos Schierbeck Bøger 1997. ISBN 87-986469-0-7
 
{{lokalitetsbilledesavnes}}
 
[[Kategori:Gader på Østerbro]]
[[Kategori:Gader i Gentofte Kommune]]
{{lokalitetsbilledesavnes}}