Aunus-ekspeditionen: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
Rmir2 (diskussion | bidrag)
rettet kategori
m Bot: Fjerner sorteringsnøgle som er lig med titel; kosmetiske ændringer
Linje 12:
I februar 1919 tilbød Mannerheim vestmagterne og de hvide russiske styrker, at Finland ville angribe [[bolsjevik]]kerne i [[Sankt Petersborg]], hvis man fik materiel og moralsk støtte. Imens blev Aunus-ekspeditionen planlagt og [[major]] Gunnar von Herzen blev udpeget til at lede de 1.000 finske frivillige. Han regnede med, at ekspeditionen ville blive en succes, men kun hvis karelerne ville tilslutte sig kampen. Mannerheim godkendte planen, men krævede at briterne også skulle godkende den.
 
== Ekspeditionen ==
[[ImageFil:Stamp Russia occ Aunus 1919 20p.jpg|thumb|110px|]]
Ekspeditionen krydsede grænsen om natten den [[21. april]] 1919. Målene var at erobre Lotinanpelto, [[Petrozavodsk]] og jernbanen til [[Murmansk]]. Tropperne deltes i tre grupper. Den sydlige gruppe nåede til Lotinanpelto på blot tre dage, men blev drevet tilbage bag floden [[Tuulos]] af bolsjevikiske tropper. Den nordlige gruppe erobrede Prääsä. Det stod nu klart at der ikke var tilstrækkelig mange tropper til at nå ekspeditionens mål. En ny rekruttering efter endnu 2.000 frivillige blev sat i værk, og Mannerheim udpegede Aarne Sihvo til ny kommandør.
 
Linje 22:
Initiativet gik nu over til bolsjevikkerne. Den [[26. juni]] landede over 600 finner fra den røde officersskole i Sankt Petersborg ved [[Vitele]] på den anden side af [[Ladoga]], bag de finske linjer. Den sydlige gruppe blev tvunget til at trække sig tilbage til Finland efter at have lidt store tab. Talvelas gruppe blev også tvunget til at trække sig tilbage til Finland.
 
== Resultat ==
Det eneste efterspil til ekspeditionen var, at sognet [[Porajärvi]] den [[6. juni]] erklærede ønske om at blive en del af Finland, ligesom sognet [[Repola]] allerede havde gjort i 1918. Den regulære finske hær rykkede ind og besatte sognet. I [[Freden i Tartu|Tartu-freden]] i 1920 enedes Finland og [[Sovjetunionen]] om en grænsedragning. Repola og Porajärvi forblev på den russiske side af grænsen, og de finske tropper skulle trækkes tilbage inden [[14. februar]] [[1921]]. Den unge politichef i Repola, Bobi Sivén, skød sig selv i protest.
 
== Referencer ==
* Jouko Vahtola: ''Nuorukaisten sota : Suomen sotaretki Aunukseen 1919'', Otava, Helsinki (1997), ISBN 951-1-14850-8.
 
[[Kategori:Finske krige|Aunus-ekspeditionen]]
[[Kategori:Ruslands historie indtil 1. verdenskrig]]