Ministerium: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
Rmir2 (diskussion | bidrag)
omskrivning
Linje 1:
Et '''ministerium''' er en specialiseret enhed, der er ansvarlig for at varetage et område indenfor centraladministrationen i en stat. I [[demokrati|demokratier]] varetages den politiske ledelse af en [[Minister (politik)|minister]], [[statssekretær]] e.l., mens de administrative ledelse forestås af en [[højtstående embedsmand]]. Organisationen varierer fra ministerium til ministerium og fra stat til stat, men almindeligvis består et ministerium af et eller flere [[departement|departementer]], styrelser, direktorater, agenturer, bureauer, kontorer, kommissioner m.v., der typisk referer til ministeriet, men ikke behøver at gøre det.
{{wikify}}
 
Verden rundt bruges betegnelserne "ministerium" og "departement" ofte i flæng (som i [[Departementer (Storbritannien)|Storbritannien]] og USA).
1. '''Ministerium''' er betegnelsen for de overordnede enheder, som landets [[regering]] består af. I [[Danmark]] udgør [[Statsministeriet]] ([[statsminister]]en) ''primus inter pares'' blandt ministerierne.
 
Ministerier er normalt underlagt et [[kabinet]], en [[statsminister]], en [[præsident]] eller en [[kansler]], men de kan også, som i Danmark, i princippet være sideordnede. Et ministerium kan have en, flere eller slet ingen ministre til at varetage dets ledelse; nogle gange således, at der er en samling [[juniorminister|juniorministre]], der referer til en ledende minister. Antallet af ministerier varierer også fra stat til stat. Det er dog normalt, at en stat har et [[forsvarsministerium]], et [[udenrigsministerium]], et [[finansministerium]] og et [[sundhedsministerium]].
2. '''Ministerium''' anvendes undertiden synonymt med en given regering, fx "Ministeriet Poul Hartling"
 
==Danmark==
3. '''Ministerium''' betegner oftest den enhed, der er grundopdelingen i de årlige [[finanslov]]e.
EtI ministeriumDanmark erledes politisket ledetministerium af en [[minister (politik)|minister]]. En minister kan varetage opgaven som politisk leder af flere ministerier (fx undervisnings- og kirkeminister). Omvendt kan et ministerium have flere ministre ([[Udenrigsministeriet]] er ét ministerium med tre ministre, [[udenrigsminister]]en, [[udviklingsminister]]en og [[Minister for nordisk samarbejde|ministeren for nordisk samarbejde]].)
 
Et ministerium er politisk ledet af en [[minister (politik)|minister]]. En minister kan varetage opgaven som politisk leder af flere ministerier (fx undervisnings- og kirkeminister). Omvendt kan et ministerium have flere ministre ([[Udenrigsministeriet]] er ét ministerium med tre ministre, [[udenrigsminister]]en, [[udviklingsminister]]en og [[Minister for nordisk samarbejde|ministeren for nordisk samarbejde]].)
 
[[departement (ministerium)|Departementet]] betegner den del af ministeriet, som umiddelbart betjener ministeren.
 
I Danmark bruges ordet "ministerium" undertiden synonymt med en hel regering, såldes f.eks. "Ministeriet Lars Løkke Rasmussen II".
 
{{Myndighedstub}}
 
== Nuværende regering (siden [[23. november]] [[2007]]) ==
[[Regeringen Anders Fogh Rasmussen III]]
 
{{Statskundskab}}
 
[[Kategori:Historierelaterede navigationsboksskabeloner|Statskundskab]]
 
{{Danske ministerposter}}