Abstrakt ekspressionisme: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
VolkovBot (diskussion | bidrag)
m robot Tilføjer: id:Ekspresionisme abstrak
biledder rettes til billeder
Linje 1:
'''Abstrakt ekspressionisme''', også omtalt som '''The New York School''', var en kunstnerisk bevægelse, som dominerede [[USA|amerikansk]] kunst i tiårene efter [[anden verdenskrig]]. Det var den første kunstretning i USA, som fik international betydning, og med den skete det endelige skift af centrum i kunstverdenen i [[1900-tallet]] fra [[Paris]] til [[New York]].
 
Betegnelsen ''abstrakt ekspressionisme'' blev først brugt om [[Vasilij Kandinskij]]s malerier i [[1919]], men blev senere brugt for at beskrive arbejderne af en gruppe malere, som virkede i New York City i begyndelsen af [[1940'erne]]. Kunstnere som [[Jackson Pollock]] og [[Willem de Kooning]] producerede en ny type biledderbilleder, hvor interessen lå i at finde frem til et direkte og autentisk udtryk på lærredet, som kunne udtrykke kunstnerens indre følelser og [[underbevidsthed]]. Som navnet angiver udsprang mange af ideerne bag den abstrakte ekspressionisme fra tankegods hentet i den europæiske [[ekspressionisme]], men også [[surrealisme]]ns læggen vægt på spontan og automatisk kreativitet var et vigtigt udgangspunkt for bevægelsens kunstnere.
 
Termen "abstrakt ekspressionisme" rummer flere og indbyrdes meget uensartede stilpræg og kunstnertyper, og flere af kunstnerne, som blev grupperet under denne karakteristik, var hverken nødvendigvis specielt abstrakte eller specielt ekspressionistiske. ''Action painting'', ''American-style painting'' og ''color field'' var andre begreber, som blev taget i brug for at beskrive denne kunstretning.