Dyrup: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
No edit summary
m Korrektion af stavefejl
Linje 15:
}}'''Dyrup A/S''', undertiden også markedsført som '''Dyrups''', er en [[Danmark|dansk]] [[virksomhed|industrivirksomhed]], der fremstiller [[maling]] og [[Imprægnering|træbeskyttelse]]. Virksomheden blev grundlagt som ''S. Dyrup & Co A/S'' i [[1928]] af [[Sigurd Dyrup]] samt [[Axel Monberg]] og [[Ejnar Thorsen]], som grundlagde [[Monberg & Thorsen]], det senere [[MT Højgaard]]. Dyrup omsatte i [[2007]] for 1,696 mia. kr. og beskæftigede 1.002 ansatte.
 
Selskabet har på flere fronter været pionerer indenfor den danske farvebranche. I [[1930'erne]] fremstillede Dyrup en særlig [[rust]]hindrende maling til [[Lillebæltsbroen]] og [[Storstrømsbroen]], kaldet "Stålhud", og i [[1950'erne]] lanceredes den første plastikmaling på det danske marked. I [[1990]] gik Dyrup atter foran ved at lancere den første danske maling, som var helt fri for organiske [[opløsningsmiddel|opløsningsmidler]]. [[1990'erne]] bød i øvrigt på en lang række opkøb i udladetudlandet, bl.a. overtog Dyrup farve- og lakproducenter i [[Frankrig]], [[Belgien]] og [[Spanien]], mens industrimalingsdivisionen blev frasolgt i [[1991]]. I [[2001]] blev det nuværende logo indført, og i 2004 modtog virksomheden Københavns Amts Miljøpris.
 
Dyrup er i dag [[Europa]]s største producent af træbeskyttelse, der bl.a. markedsføres under navnene ''GORI'' og ''Bondex''. Selskabet er til stede på næsten hele det europæiske marked, men [[Danmark]], [[Frankrig]], [[Tyskland]] og [[Portugal]] tegner sig for 80% af salget med Frankrig som det største marked <ref>[http://www.dyrup.com/servlet/Satellite?blobcol=urlfile&blobheader=application%2Fpdf&blobheadername1=Content-Disposition&blobheadervalue1=attachment%3Bfilename%3Ddk_aarsberetning_2007.pdf&blobkey=id&blobnocache=false&blobtable=DP_Download&blobwhere=1204274844735&ssbinary=true Årsrapport 2007, Dyrups A/S]</ref>. Lidt over halvdelen af omsætningen udgøres af træbeskyttelse.