Aromatisk forbindelse: Forskelle mellem versioner

Content deleted Content added
SieBot (diskussion | bidrag)
m robot Tilføjer: nl:Aromaticiteit
Tilføjet om PKU (phenylalanin). Tilføjet om acetylsalicylsyre (aspirin). TIlføjet om parabener.
Linje 1:
'''Aromatiske forbindelser''' er [[organisk kemi|organiske]] [[kemisk forbindelse|forbindelser]] som indeholder en [[benzen]]ring eller en heterocyklisk ring hvor [[kulstof]]atomerne er sp²-hybridiserede. Benzenringen i de aromatiske forbindelser er meget stabil sammenlignet med andre organiske [[molekyle]]r. Aromatiske forbindelser findes overalt i naturen, hvor de ofte giver anledning til en bestemt duft i forskellige planter. Deraf stammer navnet ''aromatisk'', som oprindeligt blev benyttet om stoffer som gav ''aroma''.
 
Der findes også aromatiske dele i [[protein]]er, f.eks. [[aminosyre]]rne [[tyrosin]], [[fenylalanin]], og [[histidin]], og fire alifatiske ringe udgør grundskelettet i [[sterol]]er som f.eks. [[kolesterol]]. Den manglende evne til at omsætte [[fenylalanin]]/[[phenylalanin]] kan give mental retardering i spædbørnsalderen og der findes et nationalt center som håndterer de livslange patientforløb. Af hensyn til disse patienter mærkes bearbejdede fødevarer og slik med "Er en kilde til phenylalanin".
 
Eksempler på heterocykliske aromatiske forbindelser er bl.a. [[pyridin]], [[pyrrol]], [[thiophen]] og [[furan]], som har [[kvælstof]]-, [[ilt]]- og [[svovl]]holdige ringsystemer.
 
[[Toluen]] (toluol) og [[xylen]] (xylol) er meget anvendte aromatiske [[opløsningsmiddel|opløsningsmidler]]. Gruppen af [[polyklorerede bifenyler]] var tidligere meget anvendt som isloringsmaterialeisoleringsmateriale i elektronikindustrien men betragtes i dag som en farlig miljøgift.
 
Som eksempler på naturstoffer i kemi for gymnasiet (stx) kan angives salicylsyre (udtræk fra piletræ) og den afledte ester acetylsalicylsyre ([[aspirin]]). Endvidere så er [[paraben]]er oprindeligt fundet som antimikrobielle stoffer fra svampe, dog er deres anvendelse som [[konserveringsmidler]] i [[kosmetik]] på vej retur, grundet forekomst af allergi mod [[parabener]].
== Se også ==
* [http://en.wikipedia.org/wiki/Paraben "Paraben"]
 
== Eksterne henvisninger ==
* [http://www.kennedy.dk/ 'Center for PKU (defekt omsætning af phenylalanin)']
* MANUELA M. MINCEA, IOANA R. LUPŞA, DAN F. CINGHIŢĂ, CIPRIAN V.
RADOVAN, IOAN TALPOS and VASILE OSTAFE “Determination of methylparaben from cosmetic products by ultra performance liquid chromatography” J. Serb. Chem. Soc. 74 (6) 669–676 (2009)
* [http://www.videncenterforallergi.dk/]
 
[[Kategori:Aromatiske forbindelser| ]]